Ans Joosten uit Panningen exposeert beeldhouwwerken in Venetië

13 apr 2023, 11:56 Algemeen
Afbeelding

Ans Joosten uit Panningen exposeert beeldhouwwerken in Venetië

Kunstenares Ans Joosten (63) begon zo’n veertig jaar geleden aan een nieuwe hobby: beeldhouwen. Inmiddels is deze hobby uitgegroeid tot iets groots. Zelfs zo groot dat vier van haar werken twee maanden lang worden tentoongesteld in de stad van het water, Venetië. Een grote eer voor Ans, die het nog moeilijk vindt om te geloven. “Het is nog steeds surrealistisch.”

Op 23-jarige leeftijd maakte Ans een cultuurreis naar Rome en al snel viel haar blik tijdens die reis op de Mozes van Michelangelo. Ze was enorm geraakt. “Tegenwoordig sta je op een paar meter van het marmeren beeldhouwwerk, maar toentertijd lag de Mozes letterlijk binnen handbereik”, vertelt Ans. Hoewel het ook destijds verboden was om het beeld aan te raken, hield zij zich niet aan deze regels. “Ik moest het even aanraken en de liefde die al ontstaan was bij het aangezicht werd alleen maar groter. Het is fascinerend om te zien hoeveel leven er in een kunstwerk uit steen zit.” Na haar bezoek aan Rome is Ans zich dan ook meteen gaan verdiepen in de geschiedenis van de beeldhouwkunst en begon ze tevens zelf met beeldhouwen. “Inmiddels is de interesse van toen uitgegroeid tot, ik kan wel zeggen, mijn levenswerk.”

With a Golden Mask

In oktober van 2022 opende Ans samen met Gereon Riedel, een Duitse kunstenaar, een solo-expositie. “Gereon en ik hebben flink gebrainstormd over een thema waar we onze kunstwerken aan op wilden hangen. Uiteindelijk kwamen we uit bij bescherming, geïnspireerd door de coronaperiode en de huidige situatie in de wereld. Wat is bescherming? En is bescherming altijd écht bescherming?” Deze filosofische vragen heeft Ans weten te verwerken in verschillende kunstwerken waaronder ‘With a Golden Mask’. “Dit is een marmer vrouwenfiguur met een masker van 24-karaats bladgoud”, omschrijft Ans het kunstwerk. 

Al snel komt ook de achterliggende betekenis ter sprake. “Goud staat voor welvaart, geluk en gezondheid, maar beschermt het je ook? Is een masker van goud voldoende bescherming?” Deze interessante vraagstelling in combinatie met het kunstwerk bleek niet lang nodig te hebben om ook in Italië voet aan de grond te krijgen.

Venetië

Mede dankzij Yannick, Ans’ zoon, kwam Ans ter sprake bij de Itsliquid groep die de expositie in Venetië organiseert. “Yannick liet mijn website zien aan de directeur en zo is het balletje gaan rollen.” Al snel viel hun oog op ‘With a Golden Mask’. “Toen kreeg ik ineens een telefoontje vanuit Venetië. Ze hadden al een plaats gereserveerd voor mijn kunstwerk in het Palazzo Albrizzi-Capello en ik mocht zelf nog drie andere kunstwerken kiezen om tentoon te stellen”, geeft Ans aan. Inmiddels zijn de vier kunstwerken verscheept naar Venetië en prijken ze nu tussen werken van kunstenaars over heel de wereld. “Ik kan het nog altijd maar moeilijk beseffen. Ik vind het een hele eer dat mijn beeldhouwwerken tussen de werken van grote kunstenaars in Venetië mogen staan. En dat voor een onbekende kunstenares als ik”, vertelt Ans trots. Onder andere werken van het architectenbureau Zaha Hadid, een Brits-Irakese architecte, wordt tegelijkertijd tentoongesteld met de werken van Ans. “Zij was vroeger een van mijn voorbeelden en nu sta ik er zelf tussen. Heel onwerkelijk.”

Kunst

Ans is ontzettend blij dat ze veertig jaar geleden de keuze heeft gemaakt om haar gevoel te volgen en de beeldhouwkunst in te gaan. “Steen is fantastisch materiaal. Het werken met steen is echt een ontdekkingsreis. Je haalt steeds stukjes steen weg en je weet nooit wat je tegenkomt. Scheuren, brosse stukken, verschillende structuren en kleuren. Je ziet het niet van buitenaf en dat maakt het zo mooi”, vertelt Ans gepassioneerd over de beeldhouwkunst. “Je werkt in diepte en je kunt ook niet meer terug, als je eenmaal een stukje eraf geslagen hebt, is het voorgoed weg.” Hoewel de beeldhouwkunst voor Ans met stip op één staat, heeft ze een warm gevoel voor alle kunsten. “Ik denk dat kunst, in welke vorm dan ook, bijdraagt aan het welzijn van de mens. Het voegt iets toe aan de schoonheid van het leven. Al vanaf vroeger was het een manier om te communiceren en om maatschappijkritische standpunten in te nemen”, geeft Ans aan. 

Grote betekenis

Ze vindt het dan ook jammer dat kunst vaak een ondergeschoven kindje is in Nederland. “Als je kijkt naar andere landen als Italië en zelfs Duitsland, zie je dat kunst een grote betekenis heeft in de samenleving en ontwikkeling van de mens. In Nederland valt dat af en toe een beetje tegen.” Voor Ans is het dan ook geweldig om te zien wanneer mensen door haar werk geraakt worden. “Als je ziet dat je werken aanzet geven tot bepaalde emoties dan geeft dat heel veel voldoening”, sluit Ans af.

Afbeelding