Café Stiena: De huiskamer van Kessel

23 feb 2023, 11:27 Bedrijf
Afbeelding

In ‘Café de Boesjer’ in Kessel vond onlangs de boekpresentatie plaats van het boek ‘Café Stiena’. Een boek over een café dat van pakweg midden jaren 20 tot 1960 als ‘huiskamer’ van Kessel fungeerde met Stiena Giesbertz als sterke vrouwelijke uitbater. Een bijzonder café dat tot het erfgoed van Kessel gerekend mag worden. Aan de hand van onder andere verhalen van Lenie Geraats-Giesbertz en nagelaten geschriften van Pierre Giesbertz (†2000), Stiena’s kinderen, wordt ruim dertig jaar aan Kesselse geschiedenis, met als middelpunt Café Stiena, samengebracht tot een uniek verhaal. Uiteraard kreeg Lenie het eerste exemplaar uitgereikt uit handen van Har Timmermans, voorzitter van Heemkundekring Kessels Eigen. Samen met Har vertellen schrijfster Ans van der Linden en vormgever Will Janssen meer over dit boek.

In het begin van de jaren 30 lag in de schaduw van een reusachtige lindeboom Café Stiena. Samen met haar man Frits (ook aannemer) was Stiena uitbater van dit café. Er waren in die tijd meer kroegen in Kessel dan biertjes die je op één avond kon drinken, maar toch was Café Stiena uniek. “Het voelde voor veel mensen als thuiskomen. De huiselijke sfeer, met een gemoedelijke waardin, Stiena, en de vele opgezette dieren zorgden voor een karakteristieke charme”, vertelt Ans over de speciale aard van het café. De opgezette dieren waren een passie van Frits. Niet dat hij ze zelf opzette, maar hij vond het prachtig staan in het café. Tijdens de kerkrazzia op 8 oktober 1944 werden Frits en zo’n tachtig andere Kesselse mannen opgepakt en in Duitsland tewerkgesteld. Frits keerde als enige niet meer terug. Stiena kwam er alleen voor te staan, maar gelukkig was ze een dame die van aanpakken wist en niet terugdeinsde voor hard werken. Ze runde de kroeg nog zo’n vijftien jaar met veel passie, waarna ze het in 1960 verkocht.

Blijvende charme

Wanneer je over de markt in Kessel wandelt, valt Café Stiena nog altijd op tussen alle andere panden. Hoewel het al lang Café de Boesjer heet en er geen nakomeling van Stiena meer verbonden is aan de kroeg, heeft het de charme van toen nooit verloren. Ondanks dat er hier en daar wel wat veranderingen hebben plaatsgevonden, is het pand van buiten én van binnen nog altijd te herkennen als Café Stiena. Dit blijkt ook wel uit de reactie van Lenie tijdens de boekpresentatie van zondag 5 februari. “Lenie was sinds 1960 nog één keer in het café geweest. Die zondag werd de tweede keer. Ze wilde dan ook graag een rondje maken en herkende nog verschillende elementen van destijds. Van de vloer in de gang tot het glas in lood achter de bar, het was allemaal nog origineel”, vertelt Ans.

Het boek

Het idee voor een boek rondom het café stond al enige tijd op de rol. “In 2020 kwam Christel, kleindochter van Stiena, naar mij toe met het idee om er een boek over te schrijven”, vertelt Will over de eerste plannen voor een boek. “Vervolgens heb ik haar met Ans en de Heemkundekring in contact gebracht en is het balletje gaan rollen.” Verschillende afspraken tussen Ans en Lenie volgden en het verhaal begon steeds meer vorm te krijgen. Maar naast het verhaal moest ook over de vormgeving worden nagedacht. Will ontfermde zich over deze taak en achterhaalde verschillende foto’s uit die tijd, vaak bij mensen thuis. “Ook Lenie had veel foto’s. Vervolgens heb ik geprobeerd de kwaliteit zo hoog mogelijk te krijgen. De eerste oplage van honderd exemplaren is al de deur uit, binnenkort krijgen we de tweede druk binnen”, vertelt Har over de goede ontvangst vanuit de gemeenschap.

Bijzondere verhalen

Café Stiena geeft naast de geschiedenis van het café ook een goed beeld van Kessel destijds. “In het boek wordt stilgestaan bij andere gebeurtenissen en ontwikkelingen in het dorp om zo een completer beeld van het Kessel van toen te geven”, vertelt Ans. “Dit zorgt ervoor dat veel mensen zich kunnen herkennen in het verhaal. Voor iedereen uit die tijd is er namelijk wel een herinnering die terugkomt.” Echter blijft het hoofdonderwerp natuurlijk Café Stiena, en daarover waren meer dan genoeg verhalen en anekdotes om het boek te vullen. “De baron van Baarlo kwam regelmatig langs bij het café. Op een dag nam hij een opgezette zilvervos mee als cadeau voor de goede zorgen. Een prachtig exemplaar. Sterker nog, uiteindelijk was het deze zilvervos die, als enige van alle opgezette dieren, de verhuizing uit het café in 1960 ‘overleefde’”, vertelt Ans over één van de anekdotes. Daarnaast was Café Stiena na het overlijden van Frits een echte vrouwenonderneming geworden. Iets wat in die tijd een unicum was. “Tijdens de kermis hielpen Lenie en Pierre en de zussen Segers uit Blerick altijd mee. Dit was ieder jaar zo, maar elk jaar moest Stiena weer opnieuw vergunningen aanvragen voor de vrouwen om te mogen werken tijdens de kermis”, vertelt Ans over de regelgeving voor vrouwen uit die tijd. En zo zijn er nog veel meer interessante en opmerkelijke anekdotes en verhalen die het boek kleur geven. Een boek dat gezien kan worden als een ode aan Stiena.

Voor geïnteresseerden is de herdruk na de carnaval te koop bij de VVV Kessel aan de Markt, Café de Boesjer en Heemkundekring Kessels Eigen.

Afbeelding