Miranda Grubben uit Maasbree

2 mrt 2023, 07:55 Geplukt
Afbeelding

Miranda is te omschrijven als een gezellige vrouw die zich graag inzet voor anderen. Dat is zowel in het verenigingsleven terug te zien, maar ook in haar werk als doktersassistente. Toch maakt ze ook tijd voor haarzelf. Dat deed ze onder andere tijdens vastelaovend, waar ze als eerste vrouwelijke adjudant van Maasbree behoorde tot het trio van 2023. Deze week wordt Miranda Grubben (34) uit Maasbree geplukt.

In het dagelijkse leven is Miranda de ‘regelmiep’ in de huisartsenpraktijk van Grubbenvorst. Als doktersassistente is ze namelijk al vijftien jaar verantwoordelijk voor de telefoon, administratieve taken, medische handelingen en managementtaken. Haar werk voert ze naar eigen zeggen al jaren met passie uit. “Je staat dichtbij de patiënt en je hebt veel afwisseling qua werkzaamheden. De patiënten kennen jou en jij kent de patiënten. Dat geeft voor beide, maar vooral de patiënt een vertrouwd gevoel. Maar ook fijne collega’s om je heen zorgen ervoor dat je met plezier naar je werk gaat. Ik teken voor een fijne sfeer op de werkvloer, dat staat bij mij hoog in het vaandel.”

Kindertijd

Als kind had Miranda echter andere dromen en interesses. “Als ik terugkijk naar mijn kindertijd, kan ik spreken van een mooie tijd. Ik had veel vriendjes en vriendinnetjes, beleefde leuke tijden op de basisschool, was aangesloten bij de toneelgroep, hield van dansen en zat bij een kinderkoor. Eigenlijk kon ik musicalster worden als ik het nu op een rijtje zet, maar waar het fout is gegaan”, vraagt ze zich lachend af. Miranda kwam 34 jaar geleden ter wereld in Maasbree. Samen met haar ouders Ton en Marlies en haar broer Tommy woonden ze midden in het dorp. Toen Miranda 8 jaar was, verhuisde het gezin naar de Sevenumseweg, waar de familie genoot van de vrijheid in het buitengebied. “Daar konden we lekker in de tuin ravotten.”

Als kind deed Miranda ook graag mee aan Kindervakantiewerk. Haar ouders planden de zomervakantie zo, dat Miranda en haar broer deel konden nemen aan de week. “Dat was fantastisch”, vertelt ze. Vanaf 2013 is Miranda zelf vrijwilliger bij Kindervakantiewerk. “Het is goud waard om de kinderen te zien genieten. Zelf hebben we ook heel veel lol met de vrijwilligers onderling. Als alles is opgeruimd en de kinderen naar huis zijn, gaan we met z’n allen naar het Mafcentrum, waar ook weer door veel vrijwilligers iedere dag één groot feest is georganiseerd. Dus overdag zijn we er voor de kinderen en in de avond belonen we onszelf met een biertje en een feestje.”

Vrijwilligerswerk  

Dat Miranda van gezelligheid houdt, is ook te merken aan het vrijwilligerswerk dat ze uitvoert bij de carnavalsvereniging. Daar is ze al vanaf 2015 bestuurslid. Bij de carnavalsvereniging verzorgt ze samen met Nadine de secretaristaken. “Zelf vier ik van kleins af aan de vastelaovend met hart en ziel. De muziek staat voorop, daarnaast natuurlijk het samenzijn met alle vrienden en bekenden. De sfeer, de gezelligheid, dat maakt het af.”

Deze vastelaovend heeft Miranda geschiedenis in het dorp geschreven. Ze werd namelijk door prins Peter gevraagd als adjudant. Ze werd daardoor de eerste vrouwelijke adjudant. “8 november 2021 kreeg ik een appje van Pier of ik thuis was en of hij even kon komen. Ik had aangegeven dat er bijna een vergadering bij mij thuis ging plaatsvinden met de zittingscommissie van de carnavalsvereniging. Pier kwam eigenlijk al vrij snel ‘to the point’ en haalde een A4tje uit zijn jas met daarop de vraag: ‘wil je mijn adjudant worden?’ Het eerste wat ik zei was: ‘huh mag dat wel, een vrouw in het trio?’ Dat was in Maasbree nog nooit voorgekomen.”

Alle statuten waren nagekeken en nergens stond vermeld dat een vrouw niet in het trio mocht. Nadat Miranda de vraag voorgelegd kreeg, ging er van alles door haar hoofd. “Maar vooral: wat sjiek. Deze kans grijp ik absoluut met twee handen aan. Van de vergadering heb ik niet veel meer meegekregen, omdat ik met mijn hoofd in de zevende hemel zat. Op dat moment zat ik nog in de datingsfase met mijn huidige vriend, maar van Pier mocht ik het zeker delen. Noud komt immers uit een echt vastelaovesgezin. Vader Sraar is prins geweest in 1986 en zelf was Noud adjudant van zijn broer Jaer in 2014. Veel tijd hadden we niet om dit verder te bespreken of zelfs te vieren, want de achterdeur ging open. Het eerste commissielid Mir kwam al binnenlopen. Pier wist niet hoe snel hij naar de gang moest rennen om niet gezien te worden. Mir heb ik rustig in de serre plaats laten nemen om Pier snel via de voordeur weg te werken. Achteraf was dit wel lachwekkend, want het was niet vreemd dat Pier bij mij was. Ik ken Pier en zijn andere adjudant Jan al jaren vanuit het uitgaansleven. Niemand had immers in de gaten waarvoor Pier bij mij zou zijn.”

Volgens Miranda was vastelaovend dit jaar als mega intens en ‘sjiek’ te omschrijven. “Wat een fantastische ervaring heb ik erbij gekregen. Die pakken ze mij nooit meer af. Ik ben dankbaar bij om het trio van 2023 te mogen zijn.” Vastelaovend heeft nog een extra gouden randje gekregen. Dit doordat haar vriend Noud vlak voor carnaval goed nieuws over zijn gezondheid kreeg. “Noud kreeg in juli 2022 te horen dat hij acute leukemie heeft. Aangezien ik toen al gevraagd was voor adjudant, was het nog even spannend of ik het überhaupt nog wel kon en wilde gaan doen in deze situatie. Op aandringen van Noud heb ik toch deze kans aangegrepen. Hij was er immers goed aan. Dat werd de maandag voor carnaval bevestigd. Na lange tijd in het ziekenhuis te hebben gelegen en maandenlang chemobehandelingen, kregen we op maandag 13 februari te horen dat de tussenuitslag goed was: hij was schoon. Dit maakte carnaval natuurlijk extra speciaal. We konden met een gerust hart en een opgelucht gevoel vastelaovend gaan vieren.”

Genieten

Nu Noud goed nieuws heeft gekregen, verheugd het stel zich erop om in de zomer naar Oostenrijk en Italië te gaan. Door omstandigheden hebben ze de reis afgelopen zomer niet kunnen maken. “Daarom kijken we er nu extra naar uit. Lekker genieten van de natuur, een glaasje wijn of speciaal biertje en een mooie wandeling. Het is belangrijk om elke dag te genieten.”

Genieten zal het stel ook voornamelijk doen in Maasbree. “Maasbree is mijn thuis. Door je in te zetten voor het dorp, heb je een bepaalde extra verbintenis met het dorp. Je ontmoet nieuwe mensen, staat midden in het verenigingsleven en krijgt energie van alle activiteiten waarvan je andere ziet genieten. Door alle herinneringen van vroeger, familie en vrienden, maar ook de bezigheden op dit moment zie ik mijzelf Maasbree niet verlaten.”