Lieke Wijnhoven uit Panningen

4 mrt 2023, 09:23 Uit
Afbeelding

Niet iedereen die in Peel en Maas opgroeit, blijft hier ook wonen. HALLO Peel en Maas spreekt in de serie Uit… Peel en Maas met oud-inwoners van de gemeente die hun dromen hebben gevolgd en buiten onze gemeentegrenzen terecht zijn gekomen. In deze aflevering Lieke Wijnhoven (21) uit Panningen en inmiddels wonend in Australië.

Lieke was net 18 jaar toen ze voor het eerst alleen naar het buitenland vertrok. Ze stopte met haar studie voeding en diëtetiek om zichzelf terug te vinden en daar hoorde een vakantie naar Curaçao bij. “Ik vond de opleiding superinteressant en wilde er echt wat mee gaan doen. Omdat ik sporten leuk vind, wilde ik sport diëtiste worden, maar ik was te gefocust en sloeg erin door. De opleiding werd me teveel en daardoor besloot ik te gaan werken.” Op haar verjaardag gooide ze het roer om. “Ik zei die dag tegen mijn ouders voor het eerst dat ik naar het buitenland wilde. Mijn ouders vonden dat goed en stonden erachter. Ik was nog nooit buiten Europa op vakantie geweest en Curaçao stond al lang op mijn lijstje, onder andere omdat ze daar Nederlands spreken.

“De reis in haar eentje vond Lieke in het begin wel spannend. Op het moment dat ze afscheid nam van haar ouders, begonnen de twijfels. “Ik dacht ‘wat heb ik gedaan’. Mijn moeder stond te huilen aan de gate en ik kon haar niet aankijken. Toen ik eenmaal in het vliegtuig zat, kon ik niet meer terug, shit. Maar naast me zat een Nederlands meisje en met haar heb ik op Curaçao veel ondernomen. Ik heb veel activiteiten van mijn bucketlist kunnen afvinken.”

Twee weken reisde Lieke rond op Curaçao en er ging een wereld voor haar open. Eenmaal huiswaarts gekeerd, had ze de smaak te pakken. “Ik merkte dat ik echt mijn hoofd kon leegmaken op reis. Daarom ging ik op zoek naar een nieuw avontuur en kwam terecht in Frankrijk op een vakantiepark waar ik onderdeel was van het animatieteam. Daar heb ik veel geleerd en plezier gehad. In het begin heb ik bewust weinig met het thuisfront gebeld.”

Na haar tijd in Frankrijk en één week thuis te zijn geweest, vertrok Lieke alweer naar Amerika. Daar had ze zich namelijk aangemeld als au pair. Lieke had al enige tijd interesse in het werken met kinderen en bij een gezin in Philadelphia kwam dat tot uiting. “Ik vond kinderen altijd al superleuk. Thuis was ik trainer bij de jeugdatletiek en paste ik regelmatig op kinderen. In het begin was het werk als au pair best pittig, maar de kids waren superleuk. Ik ontmoette ze al eerder in Nederland, toen ze op bezoek waren bij hun oma. De vader van de kinderen was namelijk Nederlands. Ik heb een goede band met ze op kunnen bouwen, veel contacten in Amerika kunnen opdoen en gereisd.”In maart 2021 keerde Lieke vol nieuwe ervaringen terug naar Panningen. Na drie maanden te hebben gewerkt bij de Schatberg in Sevenum was het volgens haar weer welletjes geweest in Nederland. “Ik boekte een enkeltje naar Malaga en met geluk vond ik daar een baan. Op Mallorca had ik de zomer van mijn leven waar ik wederom werkte in een animatieteam.”In haar volwassen jaren heeft Lieke dus meer tijd in het buitenland vertoefd dan in Panningen. Momenteel verblijft ze in Australië, want na terugkomst uit Spanje bleef het reizen kriebelen. “Mijn plan was om naar Azië te gaan, maar een vriendin van mij zat in Australië. Dat zag ik als een kans. Het oorspronkelijke plan was om er 2,5 maand te verblijven, maar na een maand vond ik het zo fantastisch dat ik ben gebleven. Tien maanden later ben ik nog steeds hier. Het is een prachtig land.”

Haar reis door Australië begon in Sydney. Dat was de enige bestemming die Lieke daadwerkelijk plande. De rest van reis liet ze op haar beloop. “Ik ben in Tasmanië geweest, heb de Great Ocean Road afgelegd, ben de oostkust afgereisd, in Bali en Thailand geweest en heb tussendoor gewerkt in een kinderopvang en bij een skiresort. Ik wilde geld sparen op een Australische bank. Van dat geld heb ik de alle maanden geleefd. Een baan vinden in Australië is makkelijk, een accomodatie vinden daarentegen niet. Daarmee heb ik steeds geluk gehad.”

Momenteel verblijft Lieke in een klein plaatsje op vier uur rijden van Perth. Daar werkt ze als serveerster in een hotel. “Ik werk alleen in de avonden. Het verblijf en eten is gratis, waardoor ik goed kan sparen voor mijn volgende reis.” Over twee weken hoopt ze namelijk in Nieuw-Zeeland te verblijven voor een maand. Daarna wil ze een vriendin opzoeken in Mexico. Waar Lieke zich uiteindelijk gaat settelen, laat ze in het midden. Panningen staat in elk geval niet op het lijstje. “Ik weet niet precies waar dat wel zal zijn. In Australie voel ik me echt thuis, omdat ik hou van de natuur en het buiten zijn, maar het is ver weg van familie en vrienden. Tijdens feestdagen mis ik mijn familie. Kerst vieren in Australië is totaal anders, het voelt niet als Kerstmis wanneer het buiten 35 graden is. Daardoor eten de mensen vooral koud. Daarnaast draait het hier dan om het ‘zuipen’ en daar ben ik zelf niet zo van. Op zo’n moment hakt het er wel in dat ik niet bij familie en vrienden ben. Mijn ouders zien wel dat ik lekker in mijn vel zit, ze hebben mij nog nooit zo blij gezien.”Volgens Lieke heeft ze op reis meer kunnen leren dan ze op school ooit had kunnen doen. “Ik heb veel wilde dieren gespot: krokodillen, haaien, kangaroes en koala’s. Daar heb ik veel over geleerd. Daarnaast kan ik nu ook Spaans spreken en me door het reizen snel aanpassen aan een nieuwe omgeving. Dus eigenlijk leer ik elke dag wel iets nieuws en dat vind ik zo mooi.”

Afbeelding