Nikki Selen uit Kessel

3 feb 2023, 11:24 Geplukt
Afbeelding

Overdag is ze marketeer en in de avond staat ze voor of op het podium. De ene keer met een camera in de hand en de andere keer met een microfoon. Lange werkdagen en weinig slaap: daar heeft deze 22-jarige uit Kessel geen moeite mee. Ze heeft er alles voor over om haar passie voor muziek, marketing en fotografie te kunnen combineren. Deze week wordt Nikki Selen geplukt.


Ze is 22 lentes jong, maar heeft al genoeg ervaringen opgedaan in haar nog prille leven. Zo liet ze na de middelbare school Kessel achter om op kamers te gaan in Breda, waar ze ‘international media and entertainment management’ ging studeren. Tijdens deze opleiding leerde ze onder andere tv- en radioproducties maken, scripts te schrijven en marketingprojecten uit te voeren. "Het is een hele brede opleiding. Toen ik de opleiding begon, wist ik niet precies welke richting ik uiteindelijk op wilde. Vooral het creatieve aspect van de opleiding sprak me aan, en dat de optie bestond om in het buitenland te studeren heeft me erg aangetrokken."


Nikki was een ijverige studente, die vanwege haar brede interesses een extra minor en extra vakken volgde. Een avontuur in Amerika lag daardoor ook in het verschiet. "Om in Amerika te kunnen studeren, moet je de beste zijn van de klas van onze school. Daarnaast moet je een motivatiebrief schrijven en jezelf via een pitch verkopen. Het was dus een hele eer dat ik naar Amerika mocht."

Film

Zes maanden lang verbleef Nikki in Flagstaff, Arizona, waar ze op een campus diverse lessen volgde. Een keuze maken in de vakken, was volgens Nikki erg moeilijk. "Ik vind veel interessant en ik wil ook zo veel mogelijk leren. In Amerika heb ik onder andere meegewerkt aan documentaire producties en een fictiefilm, een cursus tot weervrouw gevolgd, lessen in sportjournalistiek en televisiejournalistiek gekregen en de techniek achter een tv-productie mogen ontdekken. Ik heb best veel bizarre dingen mogen meemaken. Je komt niet makkelijk in de mediawereld terecht, maar de Amerikanen zijn wel toegankelijker op het gebied van televisie. Het regelen van een interview is bijvoorbeeld makkelijker dan in Nederland, Amerikanen komen graag op tv", legt Nikki uit. Haar klas bestond voor 20 procent uit internationale studenten, maar ondanks dat was de sfeer wel heel Amerikaans. "Ik vond het fantastisch en voelde me echt op mijn plek. De campus was net als in een film."

Cultuurshock

Bij terugkeer viel Nikki in Nederland in een gat. Het was volgens haar een grote cultuurshock. "In Amerika reisde ik vaak in de weekenden, waardoor ik veel van het land heb kunnen zien. Toen ik weer bij mijn ouders en zus in Kessel woonde, viel me het leven even zwaar. Ik heb de liefste ouders en zij hebben alles voor me over en steunen me met alles, maar het was wel wennen om weer bij hen te wonen. Aan de andere kant kan ik nu geld sparen. Onder andere voor een reis naar Amerika. Ik heb Las Vegas, Los Angeles, San Francisco, de Grand Canyon, New York, Phoenix en Seattle bezocht tijdens mijn studie, maar er is nog veel meer te zien. Met een camper zou ik graag langs alle natuurparken in het westen willen trekken en richting de universiteit rijden, om vervolgens in San Diego te stoppen. Ook staat Nashville nog op mijn lijstje. In Amerika heb ik veel muziek gemaakt en ben ik van countrymuziek gaan houden."

Verfrissende muziek

Nikki’s tweede passie is namelijk muziek. Sinds haar tienerjaren zingt ze al in bandjes en speelt ze piano. In oktober vorig jaar heeft ze samen met een gitarist, die ze leerde kennen bij de P&M sessies, de band Right Back opgericht. Op vrijdag 3 februari speelt de band voor het eerst in het Mafcentrum in Maasbree tijdens een rockavond. "Mijn eigen muzieksmaak is heel breed; ik hou van pop, dance, rock en ballades. Onze band wil ik niet in een hokje plaatsen. Het is veel meer dan een rockband. Ik zeg meestal dat we stevigere muziek spelen met lekkere gitaren. We zullen het café op zijn kop zetten." Volgens Nikki is de band hard op weg om een EP uit te brengen. "We spelen covers, maar inmiddels hebben we al twee eigen nummers. Iedereen in de band is ambitieus en denkt na over hoe we onze muziek nog toffer kunnen maken. We willen muziek uitbrengen die verfrissend is en dus niet standaard."

Marketing

Ondanks dat muziek bij Nikki op nummer één staat, stopt ze ook veel tijd in haar eigen bedrijf dat ze tijdens haar studie oprichtte. Door te netwerken is het balletje gaan rollen en heeft Nikki zowel fotografie- als videografieklussen binnengehaald. "Ik heb altijd gewerkt, onder andere in de wok en frietkraam in het dorp en ik verdiende wat geld met optredens. Van dat geld heb ik een goede camera gekocht. Onlangs heb ik Yes-R en Lange Frans mogen fotograferen. Ook mag ik bij elk optreden Neet oét Lottum op de foto zetten." Het is volgens Nikki lastig om in de regio alleen rond te komen van muziek. Dat is de reden dat ze doordeweeks in Heythuysen ook nog werkt bij CYS, waar ze de marketing verzorgt voor orthopedische schoenen. "Ik ben ‘marketeer by day, and musician en photographer by night.’ Het is hard werken, soms draai ik in een week 80 uur. Maar om mijn bedrijf bekender te maken, moet ik nu alle klussen aannemen die ik krijg."

Ondanks dat maakt Nikki nog tijd vrij om vrijwillig een steentje bij te dragen aan evenementen. Voor zowel Maak ‘t Waor als EGOpop steekt Nikki de handen uit de mouwen om de pr te verzorgen. "EGOpop wordt volledig door vrijwilligers georganiseerd en bestaat uit een leuk team met mensen die passie hebben voor het vak. Het is ontzettend hard werken, maar we mogen trots zijn op wat we samen neerzetten."

Toekomst

Hoe Nikki haar toekomst ziet, laat ze in het ongewisse. "Ik vind het prima zoals het nu gaat. Ik vind de combinatie van de verschillende beroepen superleuk, maar muziek is echt mijn uitlaatklep, daarin vind ik mijn rust. Over de toekomst denk ik op dit moment niet echt na."