Martien Steenbakkers uit Panningen

16 feb 2023, 14:41 Geplukt
Afbeelding

Samen met zijn vrouw Will woont Martien sinds twee jaar in Panningen. Daarvoor hebben de twee op meerdere plekken in Noord-Limburg gewoond, maar waar Martien ook was, zijn grote passie lag altijd bij het beter maken van mens en dier. Uiteindelijk is dit zelfs uitgegroeid tot een eigen bedrijf en praktijk. Deze week wordt Martien Steenbakkers (66) uit Panningen geplukt.

Met zijn twee zussen en drie broers woonde Martien in zijn jonge jaren in Mierlo. Op de boerderij van zijn ouders vond hij het geweldig om tussen de dieren op te groeien. En niet alleen Martien, want alle jongens en meisjes uit de buurt kwamen bij de familie Steenbakkers over de vloer. “Het was een zoete inval”, vertelt hij over de jaren op de boerderij. Op zijn 13e vertrok Martien met het hele gezin naar Someren-Heide, maar ook daar kon een boerderij natuurlijk niet ontbreken. Dieren bleven daarmee een rode draad in de tienerjaren van Martien. In combinatie met het feit dat hij van nature iedereen en alles wil helpen, was zijnpassie snel geboren. “Ik wilde van jongs af aan dierenarts worden.”

Militaire dienstplicht

Dat liep toch even anders. Een verkeerde studierichting leidde ertoe dat Martien werd opgeroepen voor militaire dienstplicht en hierdoor kon hij zijn studie niet eerst afmaken. Het gevolg was een bewogen tijd. Hoewel hij tijdens zijn diensttijd veel leerde, was Martien verder niet heel erg onder de indruk van deze periode. “Het beviel me eigenlijk heel goed, het stelde niet zoveel voor”, vertelt hij over zijn diensttijd. Tegenwoordig hebben we geen militaire dienstplicht meer, maar Martien zou graag zien dat het terugkomt. “De jeugd kan nog wel het een en ander worden bijgebracht op het gebied van discipline. Maar het mag ook een sociale of maatschappelijke dienstplicht zijn.” De militaire dienst zelf was dus geen probleem voor Martien, maar tijdens deze periode moest hij ook vijf maanden terug naar huis omdat zijn moeder in het ziekenhuis lag. Tijdens die periode in het ziekenhuis en het herstel daarna werkte Martien mee op de boerderij. Dat viel hem een stuk zwaarder dan de militaire dienst. Uiteindelijk kwam zijn moeder er gelukkig weer bovenop én kreeg hij een aanbieding om bij één van de bedrijven van Unilever aan de slag te gaan: het varkensonderzoekcentrum ‘Dalland’ in Merselo.

Familie

Buiten deze start van zijn professionele carrière om, stak ook de liefde de kop op na de militaire dienst. Op zijn 25e liep Martien namelijk zijn echtgenote Will tegen het lijf in de discotheek ‘het Kupke’. Op de vraag of het liefde op het eerste gezicht was, moeten ze beide lachen. “Het eerste jaar hadden we een geweldige verkering, maar daarna gingen we uit elkaar. Ik moest mijn wilde haren nog verliezen”, vertelt Martien lachend. Nadat zowel Martien als Will vier jaar lang de bloementjes buiten hebben gezet, liepen ze elkaar daarna weer tegen het lijf. Of die nieuwe eerste ontmoeting weer in ‘het Kupke’ was of dat Martien Will opbelde, daar komen de twee niet helemaal uit. Maar wat wel een feit is, is dat ze vanaf dat moment elkaar niet meer losgelaten hebben. Samen kochten ze in 1987 een huis in Beringe en een jaartje later verklaarden ze elkaar de eeuwige liefde. De eeuwige liefde die later nog werd bezegeld met twee dochters, Chantal (30) en Angela (28). Als trotse vader vertelt Martien over de jongste, waarmee ze heel Europa hebben afgereisd voor haar handbalwedstrijden en die het zelfs tot het Nederlands team geschopt heeft. Maar ook over Chantal, die als anesthesist assistente in Valkenswaard woont en in augustus gaat zorgen voor het eerste kleinkind van Martien en Will. Iets waar ze beiden erg naar uitkijken.

Homeopathie en geopathie

Na zijn tijd bij Unilever is Martien in 1983 aan de slag gegaan als bedrijfsleider in de varkenshandel, waarna hij in 1992 de overstap maakte naar ‘Vossen Laboratories’, producent van onder andere homeopathische geneesmiddelen voor mens en dier. Martien leerde tijdens zijn opleidingen al het een en ander over deze alternatieve vorm van geneeskunde, maar hij ontwikkelde zich bij ‘Vossen Laboratories’ ook op het gebied van verstoringen van buitenaf. “Soms blijven mensen of dieren met klachten zitten. Dan kan het zomaar zijn dat je op een breuklijn woont of last hebt van een waterader of aardstralen, maar ook zendmasten en andere elektrische apparaten in huis kunnen voor problemen zorgen. Dit zijn voorbeelden van verstoringen waarvan je hinder en gezondheidsklachten kunt ondervinden”, legt Martien uit. Echter vervulde Martien de eerste jaren een rol als accountmanager bij ‘Vossen Laboratories’ en had hij nog niet veel te maken met de detectie en het verhelpen van dergelijke verstoringen, ook wel geopathie genoemd. Maar in 1998 kreeg hij de kans om deze tak van ‘Vossen Laboratories’ over te nemen. Martien ging in de leer bij een oud-collega en een jaartje later had hij zijn eigen onderneming in geopathie. Hij hield zich in de eerste jaren voornamelijk bezig met het verhelpen van klachten bij mensen en dieren op grote boerderijen door het plaatsen van apparatuur die de straling van wateraders en breuklijnen neutraliseerden. Een paar jaar later kwam er nog een andere bedrijfstak bij, Martien ging zich voortaan nog meer focussen op de mens.

Eigen praktijk

Martien bezocht altijd zijn klanten om de gezondheidsproblemen bij mens en dier te verhelpen met behulp van speciale apparatuur, maar in 2008 opende hij zijn eigen praktijk in Beringe om mensen voortaan ook te kunnen ontvangen. “De laatste jaren zie je dat steeds meer boeren moeten stoppen vanwege de stikstofcrisis. Vandaar dat ik me meer ben gaan focussen op de mens”, legt Martien de langzame transitie in bedrijfsvoering uit. “Patiënten komen bij mij in de praktijk en daar heb ik meetapparatuur staan. Hiermee kan ik gezondheidsklachten bij de mens opsporen. Vervolgens wordt er dan een programma opgesteldhoe we de patiënt het beste kunnen helpen”, legt Martien zijn werkwijze uit terwijl hij demonstreert hoe de apparatuur werkt. “Daarna overleggen we eventueel ook met de arts in het ziekenhuis of het programma een bijdrage zou kunnen leveren in het oplossen van de klacht. Ik denk dat de samenwerking tussen deze twee geneeswijzen nog veel intensiever zou moeten zijn. Maar ik ben blij met elk persoon, die ik kan helpen”, sluit Martien geïnspireerd af.