Bjorn Korsten uit Panningen

23 aug. 2023, 12:05 Geplukt
Afbeelding

Zijn wieg stond in Beringe en via het studentenavontuur in Nijmegen, kwam deze marketingman weer terecht in gemeente Peel en Maas. In Panningen woont de talentvolle zaalvoetballer nu namelijk een aantal jaar samen met zijn vriendin Coco en sinds januari van dit jaar mag hij zich mede-eigenaar noemen van marketing- en communicatiebureau Drops in Helden. Deze week wordt Bjorn Korsten (28) geplukt.

Het is de wat minder gebruikelijke tegenhanger van het spelletje dat normaliter op een groot rechthoekig stuk gras gespeeld wordt, maar Bjorn heeft op jonge leeftijd toch voor de variant in de zaal gekozen. “Als jonge jongen speelde ik op het veld én in de zaal, maar het zaalvoetbal vond ik toch echt een stuk leuker”, vertelt Bjorn. “In de zaal speel je in teams van vijf spelers, dus er is altijd actie. Daarnaast speel je op een kleinere ruimte, dus is ook je techniek een stuk belangrijker”, legt hij zijn voorkeur uit. Toen Bjorn in 2012 besloot om als bijbaantje te gaan werken bij Limburgs Uitje, een organisator van buitenactiviteiten, kwamen de wedstrijdzaterdagen op het veld in het geding, wat resulteerde in een tijdelijke stop wat betreft veldvoetbal. Vanaf dat moment kwam de focus vooral in de zaal te liggen.

Lol en plezier

Met een grote portie motivatie en ook enig noodzakelijk zaalvoetbaltalent schopte Bjorn het al snel tot het eerste team van ZVV Beringe. Daar fungeert hij nog altijd als rots in de branding achterin, en niet zonder succes. “Vorig seizoen was ons eerste seizoen op het één na hoogste niveau van Nederland. Toen zijn we in de middenmoot geëindigd.” De kampioen uit hun competitie is gepromoveerd naar de zaalvoetbaleredivisie, iets wat in de verre toekomst wellicht ook ooit is weggelegd voor Bjorn en consorten. “Op de lange termijn zou dat geweldig zijn, maar op korte termijn is dat niet het doel. Het motto van onze club is presteren met lol en plezier. Het blijft het belangrijkste dat spelers het leuk vinden om te zaalvoetballen.” Een motto waar de kleine Bjorn vroeger nog niet zo achter stond. “Ik kon vroeger heel slecht tegen mijn verlies. Met spelletjes ging ik de boel altijd saboteren”, vertelt hij lachend. Om de rust in huis te bewaren, werd het saboteren dan ook vaak door de vingers gezien door zijn ouders. “Mijn zusje, Bente, kon er net iets beter tegen als ze tweede werd. Dus dan lieten ze me maar valsspelen.” Inmiddels kan Bjorn er een stuk beter tegen en draagt hij het motto van de zaalvoetbalclub niet alleen uit als speler van het eerste, maar sinds 2019 ook als voorzitter. 

Zo vader, zo zoon

De zaalvoetbalvereniging werd pas opgericht in 1990, maar toch was Bjorn niet de eerste ‘Korsten’ die het voorzitterschap op zich mocht nemen. “Mijn vader heeft destijds met wat vrienden de zaalvoetbalclub opgericht en werd later ook voorzitter.” Het zaalvoetbalvirus werd er dus met de paplepel ingegoten bij Bjorn. “Ik liep als vijfjarig jongetje al rond in het kleedlokaal van het eerste, waar mijn vader ook in speelde. Uiteindelijk heb ik op vijftienjarige leeftijd zelfs nog even samen met pap tussen de lijnen gestaan”, vertelt Bjorn trots. Met zijn achtergrond in de commerciële economie pakte Bjorn al redelijk wat sociale media- en communicatietaken binnen de club op zich, wat hem in 2017 uiteindelijk een plekje in het bestuur opleverde. Twee jaar later groeide hij door naar voorzitter. “Het is ontzettend leuk om te doen. Ik zorg dat alles blijft lopen, ben vaak het eerste aansprekingspunt voor de jonge jongens binnen de club én ben ook nog altijd veel bezig met de communicatie.”

Nijmegen

Veel van de taken die Bjorn voor de zaalvoetbalvereniging vervult, hebben hun raakvlakken met zijn studieachtergrond. “Na het succesvol afronden van de havo op het Bouwens van der Boije college in Panningen ben ik naar Nijmegen gegaan om commerciële economie te gaan studeren”, vertelt hij. Met veertig contacturen was een verhuizing naar een kamer in de Keizerstad noodzakelijk. Een verhuizing die hem naast een diploma, ook de liefde van zijn leven heeft opgeleverd. “Tijdens het stappen ben ik Coco toen tegengekomen. We kenden elkaar wel al een beetje, aangezien zij uit Kessel komt, maar in Nijmegen is de vonk toen overgeslagen.” Met de vriendengroepen van beiden in Peel en Maas was de keuze ook niet moeilijk om na een tijdje in Gelderland, terug te keren naar het Zuiden.

Ervaring opdoen

Na het afronden van zijn studie begon Bjorn met solliciteren en vond hij al snel een baan bij Smurfit Kappa, een verpakkingsmultinational met meerdere vestigingen over heel de wereld. “Ik ben daar begonnen op de salesafdeling. Wat me het meest aansprak bij Smurfit Kappa was de mogelijkheid tot zelfontwikkeling en ervaring opdoen.” Met de extra begeleiding op voornamelijk persoonlijk vlak heeft Bjorn ontzettend veel geleerd in die tijd. Via een interne sollicitatie kwam hij vervolgens terecht bij het Experience Centre van Smurfit Kappa. “De grotere klanten werden hier uitgenodigd zodat wij hen konden laten zien wat we allemaal voor hen konden betekenen. Ik was dan voornamelijk bezig met marktonderzoek, het vermarkten van innovaties en het organiseren van themaweken, waarbij het Experience Centre werd omgebouwd in een bepaald thema.” Met name het strategische marketing gedeelte en content creatie binnen deze functie spraken Bjorn het meest aan. “Uiteindelijk ben ik eind 2021 weggegaan omdat er een plekje vrijkwam bij Drops.”

Drops 

Het zat altijd al in zijn achterhoofd om op een gegeven moment de overstap te maken naar Drops, het marketing- en communicatiebureau opgericht door zijn vader. Toch startte Bjorn na zijn opleiding heel bewust niet bij Drops. “Ik wilde niet ‘het zoontje zijn van’ zijn en eerst graag veel kennis en ervaring opdoen bij een groot bedrijf”, legt hij uit.

Eind 2021 was het juiste moment om over te stappen en die keuze heeft goed uitgepakt. “Het past beter bij mij om in een kleiner bedrijf te werken. De korte lijntjes en het gebrek aan hiërarchie vind ik heel fijn werken.” Hoewel Bjorn een kleine twee jaar geleden begon als coördinator, is hij inmiddels doorgegroeid tot mede-eigenaar. “Mijn rol is nu voornamelijk het coördineren van alle marketing- en communicatievraagstukken bij een aantal belangrijke relaties. Dit doe ik niet alleen, maar samen met ons team waarbij ieder een eigen specialisme heeft.” Ondanks dat hij nu helemaal op zijn plek zit, heeft Bjorn ook weleens twijfels gehad. “Ons bedrijf richt zich hoofdzakelijk op de Agro en Food sector, wat is ontstaan vanuit de achtergrond van mijn vader, maar ik wist niet zeker of die branche bij mij paste. Echter ben ik nu wel helemaal overtuigd.” Een heel leuk project was bijvoorbeeld het LEF Foodfestival in Roermond, waar Bjorn aan heeft bijgedragen. “De coördinatie van het LEF Foodfestival lag bij één van onze medewerkers, maar het was heel leuk om hier ook bij betrokken te zijn. Het is een festival met veel muziek, sprekers, maar vooral heel veel verschillende soorten eten.” 

Reizen

Naast zaalvoetballen en werken aan en in zijn eigen bedrijf kan Bjorn ook heel blij worden van een mooie reis. “Coco en ik zijn allebei wel van het reizen en zijn recentelijk drie weken in Bali geweest. Ik vind het heel interessant om te zien hoe mensen op andere plekken in de wereld leven, maar een beetje uitrusten vind ik ook belangrijk”, vertelt hij lachend. “We zijn ook in Mexico, Maleisië en Sri Lanka geweest, we willen echt nog wel wat van de wereld zien.” Eén van de landen die bovenaan de denkbeeldige bucketlist staat, is Amerika. “Ik ben vroeger met mijn ouders in de Verenigde Staten geweest en het lijkt me geweldig om nog een keer terug te gaan met Coco.”

Tekst en beeld: Casper Keijsers