Raanan Wassen uit Beringe

1 mei 2023, 13:10 Geplukt
Afbeelding

Als fanatiek wielrenner maakte Raanan begin deze eeuw vanuit Israël de oversteek naar Europa. Helaas bleek dat het veroveren van het Europese wielerpeloton een brug te ver was voor Raanan, maar hij veroverde wel het hart van zijn huidige vrouw Nathalie. Samen met hun drie dochters wonen ze sinds vier jaar in Beringe, maar hun eigen fysiotherapiepraktijk ligt in Duitsland. Daarnaast heeft de geboren Israëliër ook verschillende prijzen weten te winnen met zijn hond, Lima. Deze week wordt Raanan Wassen (42) geplukt. 

In een gezin met maar liefst vier zonen groeide Raanan op in Israël. Op 14-jarige leeftijd maakt hij voor het eerst kennis met de wielrenfiets, maar niet door zijn familie. “Nee, sporten zat zeker niet bij ons in de familie, maar mijn buurman had een fiets en die vroeg of ik een keertje mee wilde”, legt Raanan uit. Zo gezegd, zo gedaan. Raanan was meteen onafscheidelijk van zijn stalen ros. “De vrijheid die je voelt op de fiets is iets unieks. Ik wilde meteen doorpakken.”

Uitdagen

Raanan schafte zelf een racefiets aan en begon te fietsen en te fietsen. Met hard werken wist hij zich op te werken tot een van de betere wielrenners in de Israëlische nationale selectie. “Ik wilde mezelf blijven uitdagen en kijken of ik nog verder kon komen, dus reisde ik steeds vaker af naar Europa, waar wielrennen echt een grote sport is.” Helaas kon Raanan de aansluiting bij de professionals net niet vinden en kwam zijn wielercarrière in Nederland niet helemaal van de grond. “Het niveau in Europa ligt stukken hoger dan in Israël”, geeft hij aan. Hoewel de tripjes naar Europa hem geen succes op wielergebied brachten, brachten ze hem in 2002 wel iets anders.

Nathalie

Vanwege zijn wielerambities bivakkeerde Raanan de eerste jaren van deze eeuw dus regelmatig in Nederland. Op een dag, tijdens het uitlaten van de hond, liep hij ineens een knappe dame tegen het lijf. “Zij was ook de hond aan het uitlaten en het was meteen liefde op het eerste gezicht”, vertelt Raanan. Vanaf dat moment zagen hij en de dame in kwestie, genaamd Nathalie, elkaar steeds vaker. “Ik reisde in die tijd veel tussen Europa en Israël. De eerste paar jaren van onze relatie waren dan ook af en toe op lange afstand.”

Uiteindelijk bleef Raanan steeds vaker in Nederland en steeds minder vaak in Israël. In 2006 besloten de twee dan ook om hun liefde te bezegelen in de vorm van een huwelijk. Een huisje in de buurt van Roermond volgde en al snel werd dit huisje drukker en drukker. “We hebben drie schatten van dochters, Eliana (15), Daphna (14) en Yaelle (12).” Waar Raanan vroeger als kind dus in een mannenomgeving opgroeide, moet hij zich nu als enige man staande houden tussen al het vrouwelijk geweld.

Fysiotherapie

Hoewel Raanan en zijn familie met plezier in Limburg woonden, zijn ze toch voor een korte periode naar Duitsland verhuisd. “Geloof het of niet, maar Nathalie en ik kwamen elkaar niet alleen toevallig tegen bij het uitlaten van de hond, maar het toeval wil ook dat we allebei fysiotherapeut zijn”, vertelt hij lachend. Zo ontstond dan ook het idee om een eigen praktijk te beginnen en het tweetal zag haar kans schoon om dit in Duitsland te doen. “We begonnen de praktijk en hebben er daarna ook enkele jaren boven gewoond”, vertelt Raanan. “Toch zijn we zo’n vier jaar geleden weer verhuisd naar Nederland, omdat we onze kinderen graag in het Nederlandse schoolsysteem zagen opgroeien.” De keuze viel destijds op Beringe en daar hebben ze nooit spijt van gehad. “We wonen in een prachtig huis in een mooie omgeving met vriendelijke buren. We wonen hier dan ook met veel plezier.”

Lima

Het is op z’n minst opmerkelijk te noemen dat een man uit Israël en een vrouw uit Roermond, die samen een praktijk runnen in Duitsland, in Beringe terechtkomen. Hier was dan ook een beetje toeval voor nodig. Sinds 2015 heeft Raanan namelijk een nieuwe hobby; speuren met honden. “Ik train mijn hond, Lima, om geuren op te pakken en de personen of voorwerpen te vinden die bij de geur horen.”

Vier jaar geleden was Raanan aan het speuren in de buurt van Beringe toen zijn oog op hun huidige onderkomen viel. “Ik zag dat dit huis te koop stond en ik heb toen vrij snel een bod uitgebracht. Het leek me geweldig om hier te wonen”, vertelt Raanan.

Inspiratie

Sinds 2015 is Raanan dus bezig met speurhonden. Iets wat hij met veel plezier doet, al is de inspiratie voor deze hobby uit een trieste gebeurtenis ontstaan. “Mijn broer heeft zichzelf enkele jaren geleden helaas van zijn leven beroofd en zijn lichaam werd toen pas laat gevonden. Met een speurhond was dit veel sneller gebeurd, waardoor zijn organen wellicht nog gebruikt hadden kunnen worden als donororganen. Dit was voor mij de reden om me te richten op speurhonden.”

Concurrentie

Een mooie gedachte waardoor Raanan met heel veel passie aan de slag is gegaan en niet zonder succes. “Afgelopen maart heb ik het Nederlands kampioenschap speuren gewonnen. In een strijd met zes andere honden kwam Lima het beste uit de strijd”, vertelt hij trots. Tijdens het kampioenschap moest Lima gehoorzaamheidsoefeningen uitvoeren, naar sporen speuren op minstens 1 kilometer afstand en kleine en grote voorwerpen vinden langs een bosrand.

“Het was erg spannend, maar uiteindelijk waren we bijna foutloos. Lima en ik misten slechts 1 van de 220 punten en hadden daarmee twee puntjes meer dan de nummer twee, Ad Verstijnen”, geeft Raanan aan. “Het is altijd erg spannend tussen ons twee in de verschillende wedstrijden, maar nu heb ik eindelijk een keer een NK van hem weten te winnen”, vertelt hij.

Toekomst

Als Raanan naar de toekomst kijkt en denkt aan eventuele dromen, komt hij tot een waardevolle conclusie. “Ik heb eigenlijk alles bereikt waar ik van gedroomd heb. Ik wil nu vooral genieten van het leven met Nathalie, de kinderen en mijn honden.”

Wens

Echter is er toch nog één kleine wens met betrekking tot Lima. “Ik zou graag willen dat Lima inzetbaar is bij zoekingen, zodat wij actief een bijdrage kunnen leveren bij het zoeken van vermisten. Lima en ik bezitten alle benodigde certificaten hiervoor en na de overwinning op het NK heb ik er vertrouwen in dat we dit kunnen halen.”