Monique de Bruijn van Buurtvereniging Nobis Panningen

2 apr. 2023, 09:10 Vrijwillig in de spotlights
Afbeelding

Ze zijn het cement van de samenleving: de duizenden verenigings- en clubmensen, die zich het hele jaar door belangeloos inzetten. Veelal opereren ze op de achtergrond. Vaak zijn ze onzichtbaar, maar altijd onmisbaar. HALLO Peel en Maas richt de pijlen op deze vrijwilligers, waarvan iedere club, stichting en vereniging er eigenlijk te weinig heeft. Wie zijn deze mensen en waarom zetten ze zich belangeloos in? Deze week vertelt Monique de Bruijn (54), als vrijwilliger actief bij buurtvereniging Nobis in Panningen, over haar taken en drijfveren.

Monique zag het levenslicht in Grashoek, maar inmiddels woont ze al 25 jaar samen met Sjaak aan de Ninnesweg in Panningen. In 2001 kwam daar ook nog een zoon bij, Guus. Al snel sloot Monique zich aan bij buurtvereniging Nobis. “Ik wil er graag voor andere mensen zijn en met anderen leuke activiteiten ondernemen”, geeft Monique haar hoofdreden aan om zich aan te sluiten bij de vereniging. Nobis, wat staat voor ‘Naastenliefde, ontspanning, behartiging in samenwerking’, is een buurtverenging die bestaat uit zo’n 465 leden op 156 unieke adressen. Een ontzettend grote groep, maar dat maakt het juist leuk voor Monique. “Als ik even naar de supermarkt loop, ben ik niet in een half uurtje terug. Je kent bijna iedereen die op straat loopt, dus dan kan een praatje niet ontbreken.”

Bestuur

Na tien jaar enthousiast lid van de vereniging te zijn geweest, begon het te kriebelen bij Monique om meer te doen voor de buurt. “Ik voelde aan mezelf dat er steeds meer ideeën in mijn hoofd popten. Ideeën over leuke activiteiten of andere plannen die we zouden kunnen uitvoeren. Ik ben dan niet iemand die aan de zijlijn blijft staan. Dan wil ik ook graag meehelpen”, vertelt Monique.  Niet veel later werd ze dan ook gevraagd door de toenmalige voorzitter om zitting te nemen in het bestuur. “In eerste instantie twijfelde ik even, want daar komt wel wat meer bij kijken dan alleen ideeën uitvoeren. Maar ik dacht: ‘ik probeer het gewoon’.” Op de eerste vergadering werd ze meteen gevraagd als penningsmeester. “Als ik het doe, dan doe ik het ook meteen goed”, vertelt Monique lachend. Vervolgens heeft ze deze rol zes jaar lang met heel veel plezier uitgevoerd.

Toch maakte ze vier jaar geleden de wissel naar secretaris. “Er kwamen steeds meer taken bij en ik vond dat stiekem wel leuk. Als ik in het bestuur zit, dan wil ik er ook goed inzitten. Ik doe alles met minimaal 100 procent”, laat Monique duidelijk haar enthousiasme merken.

Uitjes en activiteiten

“Tijdens mijn periode bij het bestuur, maar ook al daarvoor, heb ik heel veel leuke uitjes en activiteiten mogen meemaken.” Eén van de activiteiten waar Monique het meest trots op is, is het jubileumfeest ter ere van het 50-jarig bestaan van de verenging in 2017. “Het is heel mooi om te zien dat we dan met 250 buurtgenoten samen feest kunnen vieren. Het maakt me dan ook wel een beetje trots dat ik hier aan bij heb kunnen dragen”, vertelt Monique over het feest dat werd gehouden in de daarvoor beschikbaar gestelde manege in de buurt.

Maar ook de kleinere activiteiten zoals met Sint-Maarten, Sinterklaas of de 55+-uitstapjes vindt ze leuk om te organiseren. Naast de activiteiten is Monique vooral druk bezig met het inzamelen van geld voor de verenging en het zichtbaar blijven voor leden. “Ik onderhoud onze website en ik help mee bij de ontwikkeling van het ‘Nobis-magazine’. Dat is een klein boekje dat ieder jaar wordt uitgegeven met verhalen over mensen uit de buurt, jaarverslagen over alle activiteiten en ook puzzels”.

Het mag duidelijk zijn dat Monique creatief is aangelegd. Het allerleukste wat ze bij de vereniging doet, is volgens haar dan ook het maken van filmpjes en vlogs.

Vlogacties

Eén van de belangrijkste manieren om geld in te zamelen voor de vereniging, is via de jaarlijkse ‘Spek de Kas’ actie bij de Jumbo in Panningen, waar alle verenigingen in de buurt aan mee kunnen doen. 

“Vijf jaar geleden werd deze actie in het leven geroepen en wij waren meteen enthousiast. Misschien iets te enthousiast, want één van de onderdelen van de actie was het maken van een soort vlog, waarbij je de vereniging moest laten zien aan de buitenwereld. Wij vlogen dit meteen ontzettend enthousiast aan. We regelden camera’s, gingen een complete dag filmen en hebben uiteindelijk een video van bijna 10 minuten in elkaar geëdit. En dat, terwijl de andere verenigingen rond 1 minuut zaten”, vertelt Monique enthousiast over het maken van de video. Ze wonnen dan ook de eerste prijs en maken nog altijd ieder jaar met heel veel plezier nieuwe video’s. “We hebben een keer een parodie gemaakt op de A-Team, waarbij we tijdens de coronaperiode allerlei mensen in de buurt probeerden te helpen met van alles en nog wat. En vorig jaar hebben we een echte reclame van de Jumbo nagespeeld met buurtbewoners. Het blijft ieder jaar weer een feest om hieraan mee te mogen werken.”

Voortbestaan

Wat de buurtvereniging Nobis bijzonder maakt ten opzichte van andere verenigingen, is dat er absoluut geen sprake is van vergrijzing. “In de afgelopen twee jaar zijn er maar liefst vijftien nieuwe leden geboren. Daarnaast is er ook steeds meer vraag naar 30+-uitstapjes”, geeft Monique aan. Buiten deze jonge aanwas blijft het natuurlijk wel een uitdaging om alle 465 leden bij elkaar te houden. “Onze kracht is het persoonlijke contact. We gaan vaak bij mensen langs en werken met folders in plaats van mail. Ook hebben we tijdens de coronaperiode, toen we geen activiteiten konden organiseren, bij iedereen een bloemetje afgegeven. Ik denk dat dit persoonlijke contact heel erg gewaardeerd wordt.” Echter zal dit in de toekomst meer en meer een uitdaging worden voor de vereniging. “We zullen toch steeds meer digitaal moeten doen. Enerzijds vanwege de kosten, anderzijds vanwege de nieuwe generaties, die nu eenmaal meer online communiceren.” Wat in ieder geval zeker is, is dat deze veranderingen niet uit de koker van Monique gaan komen. Na tien jaar trouwe dienst, houdt ze het namelijk voor gezien.

Toekomst

“Ik vind dat het tijd wordt voor de nieuwe generatie. Er is zoveel jonge aanwas. Jongeren moeten ook de ruimte krijgen om hun ideeën in het bestuur uit te kunnen dragen. Daarbij komen ook nog enkele fysieke klachten, dus ik maak graag plaats voor nieuwe frisse blikken”, legt Monique uit. Uiteraard blijft ze wel lid van de buurtvereniging én blijft ze één van de kartrekkers van de jaarlijkse ‘Spek de Kas’ actie. “Dat is voor mij ieder jaar hét hoogtepunt. Ik ben blij dat ik dat kan blijven doen.” Moniques werkzaamheden bij de buurt zullen dus afnemen, maar dat betekent niet dat ze haar tijd niet om krijgt. “Ik werk ook als vrijwilliger bij de voetbalclub én help mensen met online fotoboeken. Hier kan ik mijn creatieve geest ook goed in kwijt.” Er komt dus een einde aan een tijdperk voor Monique, maar ze is apetrots dat ze tien jaar lang als bestuurslid van deze vereniging heeft mogen dienen. “Het is een prachtige vereniging. Voor mijn gevoel nog lekker een beetje ouderwets, waar je er gewoon bent voor elkaar als dat nodig is. Het leeft echt in de buurt.” Uit deze woorden blijkt wel, Nobis is hét voorbeeld van het bekende spreekwoord: ‘beter een goede buur, dan een verre vriend’.