Motie over flexwoningen haalt geen meerderheid

8 jun 2023, 15:59 Algemeen
Afbeelding

De VVD deed in de raadsvergadering van dinsdag 6 juni nog een poging om de realisatie van flexwoningen op gang te zetten. De partij kreeg steun van D66 en PvdA/GroenLinks, maar wist niet voldoende stemmen te verzamelen om het college aan het werk te zetten met een uitgewerkt plan voor de realisatie van minimaal 96 flexwoningen dit jaar.

Volgens de VVD is er binnen Peel en Maas voldoende interesse voor flexwoningen. De woningen kunnen een prima inpassing zijn voor doelgroepen die op dit moment erg lang moeten wachten op een woning, zo stelt de partij. Daarnaast zijn volgens de VVD de procedures voor het plaatsen van tijdelijke woningen aanzienlijk korter dan bij permanente bouw. Kevin Steeghs geeft aan dat 800 van de 2.000 flexwoningen van het Rijks vastgoedbedrijf noodgedwongen worden opgeslagen door gebrek aan interesse van gemeenten en woningbouwcorporaties. “Die kunnen gebruikt worden in onze gemeente. Plaats ze aan de rand van de kern. Uit omgevingsdialogen is gebleken dat die locaties de voorkeur krijgen, omdat er weinig overlast zal zijn.”

Daarom riep de partij het college op om in in het laatste kwartaal van 2023 met een uitgewerkt plan te komen voor de realisatie van minimaal 96 flexwoningen en met alle (particuliere) initiatieven welwillend mee te werken en te denken in mogelijkheden. Daarnaast werd het college gevraagd financiële steun te zoeken bij het Rijk en Provincie Limburg indien het project afgetopt dient te worden. D66 en PvdA/GroenLinks stemde in met de motie. Raf Janssen van PvdA/GroenLinks zag De Dél als een perfecte plek voor flexwoningen. Ook één van de sportvelden die vrijkomt na de fusie van voetbalverenigingen haalde hij aan als een mogelijke locatie.

Lokaal Peel en Maas en CDA waren minder enthousiast over de snelheid waarin de VVD de woningen gerealiseerd wil hebben. “Het is te kort dag, er zullen eerst gebieden aangewezen moeten worden”, aldus Tiny Valckx van Lokaal Peel en Maas. Volgens Sandy Janssen van CDA zorgen datums en aantallen voor beperkingen. Daarnaast wees hij nog op de aansluiting van elektra dat momenteel 70 tot 100 weken duurt.

Wethouder Rob Wanten gaf aan dat flexwoningen nooit een doel op zich zijn geweest binnen het college. “Locaties op eigen grond zetten we in voor permanente bouw, omdat het een permanente oplossing is voor het woningprobleem. Maar alle seinen staan op groen voor particuliere initiatieven.”