Bestuur Museum Peel en Maas slaakt noodkreet: cultuur moet prioriteit krijgen in gemeente

2 aug 2023, 18:00 Algemeen
Afbeelding

Middels een brief aan de gemeenteraad vraagt het bestuur van Museum Peel en Maas meer aandacht voor kunst en cultuur in de gemeente Peel en Maas. Volgens de vrijwilligers zijn er grote zorgen over de toekomst van onder andere het museum, omdat er geen beleid is gemaakt dat zich duidelijk richt op kunst en cultuur. “De zelfsturing is op”, aldus voorzitter Henk van Dijck. Daarom vraagt het museum om structureel financiële middelen in de Kadernota beschikbaar te stellen voor kunst en cultuur.

Al ruim drie jaar is het museum op verzoek van de gemeente bezig met een transitiefase, waarin de ingang wordt verplaatst naar de voorkant van het gebouw. Momenteel zit de ingang volgens de bestuursleden verstopt in een hoekje. Dit omdat het horecagedeelte van ‘t Kerkeboske is afgebakend, van een ontmoetingsruimte geen sprake meer is en het museum door de jaren heen meters is kwijtgeraakt. “Op eigen initiatief zijn er in 2020 plannen gemaakt voor een nieuwe ingang. Ons plan gaat minimaal 200.000 euro kosten. De culturele infrastructuur in Peel en Maas heeft echter meer ondersteuning nodig vanuit de gemeente, we missen een stukje professionalisering”, laat voorzitter Henk van Dijck weten. 

Onze bestuursleden zijn op leeftijd

Momenteel lopen de vrijwilligers tegen de grenzen van hun capaciteit aan om de plannen door te ontwikkelen. “Onze bestuursleden zijn op leeftijd en de zelfsturing is op, maar de communicatie met de gemeente hierover ontbreekt. De moeilijkheden die wij hierbij ondervinden hebben te maken met het ontbreken van een visie op de waarde van cultuur in het algemeen en op die van de verbindende functie van het museum in het bijzonder”, aldus Van Dijck.

Moed in schoenen gezakt

Volgens Van Dijck zakt hem de moed in de schoenen als de gemeenteraad geen prioriteit geeft aan de toekomst van cultuur en kunst in Peel en Maas. “Er is momenteel geen enkel lichtpuntje voor ons. De term zelfsturing is achterhaald. Elke vereniging of stichting loopt tegen een tekort van vrijwilligers aan, omdat we langer moeten werken. De vrijwilligers die wel helpen, zijn daardoor allemaal op leeftijd. Omdat er geen nieuwe aanwas komt, loop je in de toekomst tegen een probleem aan.”

Leefbaarheid

Wat de vrijwilligers vooral willen bereiken met de brief is erkenning dat het museum ook bijdraagt aan de leefbaarheid van de gemeente. “We moeten cultuur bloeiend houden, want daarmee stimuleren we ook jongeren om in Peel en Maas te blijven wonen of hier weer graag terug willen komen.” De vrijwilligers bedenken regelmatig projecten in samenwerking met de middelbare scholen en basisscholen uit de gemeente om cultuur ook onder de aandacht te brengen bij de jongere generatie. Om de jeugd te bereiken, maakt het museum de geschiedenis van Peel en Maas ook op een kinderlijke manier begrijpelijk. Volgens vrijwilliger Math Ghielen wordt het museum door kinderen van 6 tot en met 12 jaar ontzettend gewaardeerd. “Er is voor kinderen op 35 plekken in het museum wat te doen. We zijn nog bezig de Franse en Duitse tijd zichtbaar te maken. De teksten daarvan zijn klaar, maar de kamers moeten nog ingericht worden. Het is belangrijk dat de hele geschiedenis, van de oertijd tot nu, zichtbaar is.”

Juist omdat het museum voor alle leeftijden bedoeld is, vindt Van Dijck dat het meerwaarde heeft voor de gemeente. “We zien in de Kadernota geen geld terug dat gaat naar een kunst- en cultuurbeleid en dat is teleurstellend. Er gaat structureel geld naar het reservepotje, maar er zou ook structureel meer geld naar cultuur in Peel en Maas moeten. Daar ligt geen focus op. Het zou een groot verlies zijn als de culturele functie van het museum verloren zou gaan. Net als een sporthal, zwembad of school hoort een museum ook bij een gemeente van deze omvang.”

Tekst: Jeanine Hendriks