Museum Peel en Maas opent workshoptafel De Museum Juwelier

31 mei 2023, 08:49 Algemeen
Afbeelding

Bezoekers van Museum Peel en Maas kunnen voortaan sieraden ‘kopen’ van herbestemd erfgoed. Bovendien kan je elke woensdagmiddag aan de creatieve workshoptafel zelf aan de slag om afgeschreven erfgoed uit elkaar te halen en er kunstwerkjes van te maken.

Kinderen van KC Natuurtalent hebben de afgelopen maanden een zestig jaar oude typemachine uit elkaar gehaald. Van de losse onderdelen hebben ze ringen, oorbellen en kettingen gemaakt, die al zijn ‘verkocht’ bij de PLUS in Helden. Vanaf nu staat de winkel vast in het museum. De sieraden zijn niet te koop voor geld, maar voor ‘argumenten’: voor elk sieraad moet je een aantal argumenten geven waarom je het graag wilt hebben. Kost een ring zes argumenten? Dan moet je zes redenen geven waarom je de ring wilt hebben. Zo kan iedereen een sieraad kopen.

Het erfgoed werd gedoneerd door Museum Peel en Maas in samenwerking met de Heemkundevereniging Helden. Veel musea in Nederland beschikken over een grote collectie (afgeschreven) gebruiksvoorwerpen. Op deze manier krijgt erfgoed een nieuwe bestemming.

De Museum Juwelier is een project van Pavel van Houten in samenwerking met het museum en KC Natuurtalent (groep 5/6) en maakte onderdeel uit van de Open Call Cultuureducatie Peel & Maas.