Geplukt Sietse Hartman Panningen

23 jul 2023, 14:09 Algemeen
Afbeelding

Momenteel woont hij met zijn vriendin in Panningen, maar over enkele weken verlaten ze samen het dorp en bouwen ze aan hun toekomst in Heibloem. Daar zal Sietse zich als jonge, innovatieve boer inzetten om de boerderij van zijn ouders biologisch te maken. In de toekomst zal hij zelfs het bedrijf geheel overnemen. Deze week wordt de 27-jarige geplukt.

Dat Sietse boer zou worden en in het bedrijf van familie Hartman zou gaan werken, kwam als een verrassing voor zijn ouders. Ze gingen er vanuit dat ze binnen de familie geen opvolger zouden vinden en werden dan ook overvallen door het feit dat Sietse van gedachte veranderde. “Ik zag bij mijn ouders dat ze lange dagen maken, veel investeringen moeten doen en aan de omzet weinig overhouden. Het salaris van een boer is sterk afhankelijk van de markt. Je zag bijvoorbeeld tijdens de coronacrisis dat er vraag was naar biologische producten, maar dat dit nu door inflatie voor de consument in de supermarkt niet te betalen is”, legt Sietse uit. 

“Vanwege deze redenen wilde ik in eerste instantie het bedrijf van mijn ouders niet overnemen. Mijn broer en zus hadden geen interesse om met de boerderij verder te gaan of boer te worden en zijn uit de gemeente verhuisd.”

Natuurliefhebber

Zijn studie bracht hem echter op andere gedachtes. Dat Sietses opleiding wel met het buitenleven te maken zou hebben, stond al vanaf kinds af aan buiten kijf. “Ik ben opgegroeid met het boerenleven en heb natuur altijd interessant gevonden. Beide ouders komen van een boerderij net over de grens in Brabant, vanuit mijn vaders kant waren er zelfs drie opvolgers voor de boerderij. Twee ooms zijn allebei ook een boerenbedrijf gestart”, legt hij uit. “Als 12-jarige kreeg ik een bijbaantje bij het varkensbedrijf van de buren. Ik wilde graag een Nintendo en die kreeg ik thuis niet met klusjes doen. Daar ben ik begonnen met het hangen van bijvoorbeeld zeugenkaarten en uiteindelijk uitgegroeid tot hulp van de baas. Als de eigenaar op vakantie ging, kon ik zijn taken grotendeels overnemen.”

Agro-ecologie

Na het Bouwens besloot Sietse toegepaste biologie richting ecologie te gaan studeren aan de HAS in Den Bosch, juist omdat hij interesse had in de natuur. Tijdens zijn opleiding werd een zaadje geplant voor het runnen van een biologische boerderij. Zijn interesse in de boerderij van zijn ouders werd pas gewekt toen hij in Wageningen agro-ecologie besloot te studeren. “Ik kwam steeds meer te weten over de verduurzaming van boerenbedrijven en hoe je bijvoorbeeld bomen kunt integreren in een melkveehouderij. Ik leerde ook steeds meer over de bodem en het bodemleven. Het begon steeds meer te kriebelen om deze kennis op de boerderij van thuis toe te passen.” 

Toen de buurman wilde verhuizen en het stuk grond beschikbaar kwam, was dat het moment voor Sietse om zijn toekomstplannen in werking te stellen. “Ik ga met mijn vriendin in het huis van de buurman wonen. Lyanne werkt soms mee in het bedrijf, maar heeft niet op de planning staan om in de toekomst haar baan daarvoor op te zeggen. Het is vooral mijn eigen project. Lyanne werkt als doktersassistente en is opgegroeid in de stad Venlo. Het is voor haar dan ook een beetje spannend om buitenaf te wonen”, vertelt Sietse lachend.

LLTB

Momenteel werkt Sietse 32 uur als projectleider bij de LLTB en twee dagen in de week in de veehouderij van zijn ouders. Tijdens zijn werk bij de LLTB doet hij inspiratie op bij boeren waaraan hij een bezoekje brengt. “Ik had een paar jaar geleden niet gedacht dat er in de omgeving biologische bedrijven zaten”, geeft hij aan.

Veranderingen

Om de boerderij van zijn ouders biologisch te maken, zijn een aantal veranderingen nodig. Eén van de voorwaarden voor een biologische veehouderij is bijvoorbeeld het stoppen met het gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. “Klaver is daar een goede natuurlijke vervanger voor. Ook het voer wat je aankoopt, dient biologisch te zijn. Daarnaast is het bij een biologisch bedrijf verplicht om koeien te laten grazen in de weilanden. Juist door grasland met klaver en kruiden en de aanplant van bomen, creëer je biodiversiteit, omdat je vogels en insecten aantrekt. Bij ons worden ook nog notenbomen aangeplant, die bieden schaduw voor de koeien en zijn een rijke eiwitbron richting de toekomst.”

Toekomstplannen

Nu Sietse het druk heeft met zijn toekomstplannen, is er voor vrije tijd wat minder ruimte. Op zondag heeft hij daarentegen meestal wel vrij. Die dag gebruikt hij om zo nu en dan te gaan rennen of wandelen. Maar ook dat staat op een laag pitje momenteel. “Ik heb een kruisbandblessure gehad”, legt hij uit. “Rennen vond ik wel altijd fijn, omdat ik graag naar buiten ga.” Als Sietse dan nog tijd over heeft, spreekt hij af met zijn vrienden die hij nog kent van zijn middelbare school. Al moet hij wel op de klok kijken als de avonden met vrienden tot in de late uurtjes doorlopen. “De volgende dag moet ik weer vroeg uit de veren”, zegt hij lachend.

Tekst en beeld: Jeanine Hendriks