Geplukt Rina Boll uit Kessel

19 mei 2023, 12:15 Geplukt
Afbeelding

Rina houdt van gezelligheid, met kinderen werken en actief bezig zijn. Haar drukke leven vult ze met haar baan als verzekeringsadviseur, haar hobby dansles geven, vrijwilligerswerk verrichten en sociale contacten onderhouden. Deze week wordt de bezige bij Rina Boll (43) uit Kessel geplukt.

Ruim veertig jaar gaf Rina’s moeder Wies gymles en turnles in Kessel bij KSV. Sporten werd Rina dus met de paplepel ingegoten. Als kind was ze al op de turnmat te vinden en zat ze in de selectiegroep van KSV. Dat ze als tiener werd gevraagd om hulpjuf bij de gymlessen te worden, was geen grote verrassing. “Jarenlang heb ik kleuter- en peutergym gegeven op zaterdagochtend. Toen mijn oudste zoon met voetbal startte, was het moeilijk om dat te combineren met de gymlessen en ben ik daarmee gestopt.”

Als 18-jarige startte Rina ook met danslessen volgen in Kessel. Na twee jaar stopte de lerares en nam Rina de lessen volledig over. “Ik heb altijd gezegd dat ik niet op kantoor wilde werken, maar met kinderen of ouderen. Uiteindelijk zit ik toch al 25 jaar met plezier op kantoor als verzekeringsadviseur, maar mijn hobby heeft met kinderen te maken. Van hen krijg ik echt energie. Destijds vond ik het geven van mijn eerste dansles geweldig. En na 23 jaar sta ik nog steeds met veel enthousiasme in de zaal. Geen enkele les vind ik stom. We dansen geen wedstrijden maar treden wel regelmatig op, waardoor iedereen mee kan doen, van jong tot oud. Het gaat vooral om de gezelligheid samen.”

Momenteel geeft Rina les aan 10- tot 40-jarigen. De groepen met pubermeiden spreekt haar het meeste aan. “Je ziet sneller resultaten dan bij de allerkleinsten. Ook wil niet iedereen in die tienerleeftijd shinen op het podium. Ik zie het dan ook als een uitdaging om dat wel voor elkaar te krijgen. Ik ben altijd tevreden na een optreden.”

In de 23 jaar dat Rina lesgeeft, zijn er haar twee bijzondere dingen bijgebleven: dat ze samen met de dansgroepen geld ophaalde voor de realisatie van het peuterbadje in Kessel en dat alle groepen clips opnamen tijdens de coronapandemie. “In Kessel was er behoefte aan een peuterbad in het zwembad en daarom hebben we met alle groepen op de kermis een dans opgevoerd. Alle leden hebben daarvoor geld opgehaald en daarmee is het peuterbad gerealiseerd. Dat badje ligt er nu nog steeds”, vertelt Rina trots.

Wanneer ze begint over de clipopnames tijdens de coronapandamie, glimlacht Rina breed. “Dat we clipopnames hebben gemaakt met alle groepen, was uniek en supergaaf. Deze opnames zijn destijds in DOK6 op een groot scherm vertoond. Dat terwijl er én corona heerste én hoogwater stond in het dorp waar de clips werden opgenomen.” Corona ziet Rina dan ook als een dieptepunt. “Het was afschuwelijk om voor de camera les te moeten geven of later na op een parkeerplaats. De tieners schaamden zich, omdat de jongens voorbijfietsten om naar de voetbaltraining te gaan en ik vond het ook niet prettig om op een parkeerplaats les te geven”, lacht Rina. 

Op het voetbalveld is Rina ook regelmatig te vinden met haar vriend Kim. Dit omdat hun drie zonen Jens, Levi en Ziko lid zijn van de voetbalclub, maar ook omdat ze vrijwilligerswerk heel belangrijk vindt. “Ik woon in een echt mannenhuis, waar het alleen maar draait om voetbal. Een aantal jaar geleden heb ik daarom samen met drie anderen het initiatief genomen om het stokje van het voetbalkamp organiseren over te nemen. Daarnaast help ik al jaren mee met de KEKZ dagen. Het leuke is dat ik bijna alle kinderen die meedoen ken via het dansen of via de voetbalclub.”

Mijn moeder was mijn allerbeste vriendin

Dat Rina veel contacten heeft in het dorp, heeft ze van geen vreemden. Haar moeder was vanwege haar gymlessen en kledingherstelwerk een bekende in Kessel. Helaas overleed ze vier jaar geleden op 70-jarige leeftijd aan longkanker. “Er waren zeshonderd man in de kerk, iedereen kende haar. Mijn moeder was mijn allerbeste vriendin. We belden elke dag en zagen elkaar elke dag. Dit ook omdat we dezelfde interesses hadden. Toch denk ik wel dat mijn moeder strenger kon zijn als lerares. Ik ben misschien maar één keer boos geworden in de les en daar had ik achteraf al moeite mee”, vertelt Rina lachend.

Vanwege de herinneringen die haar moeder in de gymzaal achterliet, komt Rina niet graag op die locatie. “Toen mijn moeder kwam te overlijden, hebben we een moeilijke periode doorgemaakt. Gelukkig heb ik ook een hele goed band met mijn vader. Hij is elke dag hier en vindt het geweldig om op de jongens te letten. Ik zou geen betere ouders kunnen wensen. Pap verricht ook veel vrijwilligerswerk en heeft dat aan mij doorgegeven. Kim en ik geven dat weer door aan de volgende generatie. Onze oudste zoon van bijna 16 helpt inmiddels bij een jeugdteam als voetbaltrainer.”

Als je morgen het huis binnenkomt, staat de tafel misschien weer anders

Op de bank zitten is volgens Rina niet aan haar besteed. Opruimen ziet ze als ontspanning, net als het huis opnieuw inrichten. “Dat is naast danslessen geven, mijn passie. Als je morgen het huis binnenkomt, staat de tafel misschien weer anders. Ik hou ervan om naar interieurprogramma’s te kijken en inspiratie op te doen voor ons huis. Binnenkort wordt de kelder, die nu wordt gebruikt als game-ruimte en keet, omgebouwd tot bruincafé. Ik heb oude eiken cafémeubels opgekocht om het wat gezellig te maken.”

Dat in Rina’s leven gezelligheid voorop staat, blijkt ook uit het feit dat ze graag tijd maakt voor leuke dingen. “In de avonden heb ik het meestal druk, ik ben slecht in ‘nee’ zeggen. Maar ik zie vrijwilligerswerk ook als een manier om contacten op te doen en mijn sociale leven te verbreden. Je leert nieuwe mensen kennen en na een vergadering drinken we bijvoorbeeld nog samen een wijntje.”

Dat wijntje staat ook op tafel tijdens avondjes met vriendinnen, weekendjes weg en vakanties, geeft Rina toe. “We houden er ook van om samen met ons gezin weg te gaan. In de zomer gaan we naar een grote camping in de buurt van Venetië waar alle faciliteiten te vinden zijn. Ik vind het heerlijk om aan het zwembad te zitten of op een terras met een wijntje.” Als de batterij op vakantie is opgeladen, valt Rina uiteraard thuis weer terug in haar oude patroon.

Tekst en beeld: Jeanine Hendriks