Gemeente Peel en Maas is het zat: caravans in de Heldense Bossen moeten weg

19 apr. 2023, 14:17 Algemeen
Jordy Strijbos
Afbeelding

Een groep woonwagenbewoners nam in september 2022 een perceel in De Heldense Bossen in gebruik om daar te demonstreren tegen het woonwagenbeleid. Inmiddels is de demonstratie voorbij en verblijven de woonwagenbewoners niet meer in het bos. De caravans staan echter wel nog op de locatie. Gemeente Peel en Maas wil de caravans nu weg hebben. In één van de woonwagens is dinsdagavond 18 april echter brand uitgebroken.

In september demonstreerden woonwagenbewoners voor meer woonwagenstandplaatsen in Peel en Maas. De familie Raaymakers gaf destijds aan te demonstreren totdat de gemeente met een passende oplossing kwam voor het tekort aan woonwagenplekken. Gemeente Peel en Maas besloot te gaan handhaven om het gebruik van het perceel te beëindigen. Daar staken de woonwagenbewoners een stokje voor door naar de rechtbank te stappen om het besluit te schorsen. De voorzieningenrechter heeft het bezwaar gegrond verklaard en het verzoek ingewilligd.

Stalplaats

De bezwaarschriftencommissie van de gemeente heeft het bezwaar behandeld en advies uitgebracht aan het college, dat uiteindelijk is meegegaan in de argumenten. Daarom heeft de gemeente het besluit van oktober ingetrokken. Omdat toezichthouders op locatie hebben geconstateerd dat het perceel niet langer wordt gebruikt voor een demonstratie, maar als stalplaats voor caravans, opslag en nachtverblijf, heeft het college besloten te gaan handhaven. Dat er een handhavingsverzoek is ingediend en de gemeenteraad op 13 december 2022 heeft ingestemd met een voorbereidingskrediet voor de uitbreiding van vijf woonwagenstandplaatsen, worden ook als argumenten aangevoerd om het gebruik van het bosperceel te beëindigen. Tegen dit besluit kan beroep worden ingesteld bij de rechtbank. De brandweer van Panningen moest echter dinsdagavond op locatie komen wegens een brand in een woonwagen. De oorzaak van de brand is niet duidelijk. Er zijn geen gewonden gevallen.

Afbeelding