Kledingshop Peel en Maas gaat stoppen, geen permanente locatie gevonden

30 mrt. 2023, 08:32 Bedrijf
Afbeelding

De kledingshop voor Oekraïense vluchtelingen en minima, die in Meijel werd opgezet en vervolgens naar Beringe verhuisde, gaat stoppen. Kartrekker Maarten Pijnenborgh laat weten het idee om er een permanente kledingshop van te maken, niet van de grond te krijgen. De overtollige kleding gaat op transport naar Oekraïne. Eind april is de laatste mogelijkheid om spullen op te halen.

Een groep Meijelnaren sloegen een jaar geleden de handen ineen om Oekraïnse vluchtelingen te gaan helpen door onder andere een pop-up winkel in Meijel te realiseren. Ze toverden een kippenstal om tot kledingwinkel die bedoeld was voor de Oekraïense vluchtelingen, die woonden op de voormalige camping Nieuwe Hof. Omdat de locatie te vochtig werd, ging kartrekker Maarten Pijnenborgh op zoek naar een andere locatie. Die werd gevonden in Beringe, aan de Kievit. 

Poging niet gelukt

Omdat de animo steeds groter werd, waren ook minima welkom in de shop. Het idee ontstond om er een permanente kledingshop van te maken. Het pand aan de Kievit is echter slechts tot en met april beschikbaar. Nu alle andere opties zijn bekeken, moet Maarten concluderen dat zijn poging tot het opzetten van een permanente kledingshop in Peel en Maas niet is gelukt. “Met veel motivatie en inzet hebben we de afgelopen maanden gekeken naar mogelijkheden om de shop een meer permanent karakter te geven, omdat er een duidelijke behoefte lijkt te zijn. De gemeente geeft aan dat die rol niet bij haar ligt, maar om dit idee als burgerinitiatief verder door te zetten is er naast een goede bedrijfsruimte met kosten voor gas, water en licht, ook een goede aansturing richting vrijwilligers nodig om een continuïteit te waarborgen”, aldus Maarten. 

Geen verdienmodel

“Er is geen enkel verdienmodel rondom ons initiatief geweest en dan kun je dat ook niet voortzetten als burgerinitiatief zonder goede toezeggingen en financiële garanties. Helaas lukt het met alle goede bedoelingen niet om nog andere mogelijkheden te gaan onderzoeken, maar ik kan met een prettig gevoel terugkijken en zie dan dat we een mooi jaar hebben gehad met veel blije gezichten. Ik moet concluderen dat onze wens om een kledingshop in Peel en Maas op te zetten niet verder van de grond gaat komen”, laat Maarten weten.

Op transport

Bij de vrijwilligers die zich een heel jaar met veel passie hebben ingezet is inmiddels aangegeven dat de winkel definitief gaat stoppen. Mensen die het moeilijk hebben op basis van hun financiële situatie zijn welkom om de laatste weken op woensdag en zaterdag tussen 14.00 en 16.30 uur binnen te lopen.

De overtollige spullen gaan op transport naar Oekraïne zodat de mensen daar nog geholpen kunnen worden. “Ik kijk in de spiegel en ben blij met alles wat we gedaan en bereikt hebben en zie alle blije gezichten voorbijkomen het afgelopen jaar.”

Afbeelding