Syrische Aya Meslmani-Sultan vluchtte uit thuisland en kreeg nieuw leven in Baarlo

20 mrt 2023, 09:24 Algemeen
Afbeelding

Zeven jaar geleden kwam Aya Meslmani-Sultan naar Nederland. Ze vluchtte weg van de oorlog in Syrië en kreeg een nieuw leven in Baarlo. De 30-jarige is volop bezig om te integreren, maar de Nederlandse taal beheersen vindt ze nog steeds lastig. Via het Taalcafé en de werkgroep Nieuwkomers Baarlo doet ze nieuwe contacten op en wordt ze geholpen om zich beter thuis te voelen in het dorp.

Acht jaar geleden vluchtte Aya’s man naar Nederland. In de periode dat ze van elkaar gescheiden woonden, sprak het stel elkaar alleen via de telefoon. Dat was volgens Aya moeilijk. “Onze oudste dochters waren op dat moment nog jong en in Aleppo was het niet veilig. 1,5 jaar nadat mijn man was gevlucht, konden wij ook naar Nederland toe. We waren heel blij om elkaar weer te zien, het was een emotioneel moment.”

Aardbeving

Het huis in Syrië staat ondanks de oorlog nog overeind. Toch ziet ze zichzelf er niet meer wonen in de toekomst. “Het is in Baarlo rustig en het is beter voor de kinderen om hier op te groeien. Vijftien jaar geleden was Syrië nog een mooi land, nu is alles verwoest. Er is geen water, eten, elektriciteit en het is er in de winter erg koud. Mijn familie woont nog in het land en heeft weer in angst geleefd toen onlangs een aardbeving plaatsvond. Ze hebben tien dagen in het huis van mijn oma gewoond. Mijn zus kon enkele dagen niet slapen vanwege de spanning.”

Contacten

Ondanks dat Baarlo voor het gezin een betere toekomst biedt, vond Aya het in het begin moeilijk om er te wonen. “Ik zat vier maanden in huis en kwam amper buiten, omdat ik geen contacten met anderen had. Tegen mijn man zei ik dat ik het liefste naar Syrië terug wilde. Elk jaar ging het beter met me en inmiddels heb ik amper tijd. Ik heb elke dag wel een afspraak”, vertelt ze lachend.

Baan

Aya is onder andere elke week te vinden bij het Taalcafé in de Engelbewaarder, waar ze Nederlands leert spreken. Volgens haar is de taalbarrière de reden dat het moeilijk voor haar is om contacten te leggen met Baarlose inwoners. “Ik ga ook al twee jaar naar school om het alfabetniveau van de Nederlandse taal te leren. Ik vind het moeilijk om anderen aan te spreken, omdat ik de taal nog niet goed beheers”, aldus Aya.

“Daarom werk ik momenteel niet. Als ik één jaar goed Nederlands spreek, wil ik een baan zoeken in de keuken of als kapster. In Syrië heb ik nooit een opleiding gevolgd. Ik heb de middelbare school afgerond en daarna ben ik al snel getrouwd en hebben we kinderen gekregen. In Syrië zijn de oudste dochters van inmiddels 10 en 9 jaar geboren, onze jongste dochter is momenteel 3 jaar en is dus in Nederland geboren.”

Koken

Omdat de kinderen in Baarlo naar school gaan, heeft Aya daar wel contacten opgedaan. Ook spreekt ze regelmatig af met haar buurvrouw. We spreken af om te kletsen en thee te drinken. Ze helpt daarnaast de kinderen met lezen en de Nederlandse taal. Ook de activiteiten van de werkgroep Nieuwkomers Baarlo heeft haar geholpen om contacten te leggen. Inmiddels neemt ze al zes maanden deel aan de kookmiddagen. “Ik hou van koken. Het is grappig om te zien dat Nederlanders in de supermarkt slechts een paar spullen in de supermarkt kopen, Syrische mensen halen alles in kilo’s in huis. Kibbeh is bijvoorbeeld een typisch gerecht uit Syrië. Ook eten we vaak wijnbladeren met groente en rijst.” Dankzij de werkgroep heeft Aya ook leren fietsen. Haar volgende doelen zijn een zwemdiploma en het rijbewijs halen.