Verkoop Turkse hapjes in Panningen levert ruim 10.000 euro op

16 feb 2023, 09:44 Algemeen
Afbeelding

Verkoop Turkse hapjes in Panningen levert ruim 10.000 euro op

In Panningen zijn zaterdag 11 februari tijdens de weekmarkt Turkse hapjes verkocht om geld in te zamelen voor het rampgebied in Turkije. In totaal heeft deze actie 10.350 euro opgeleverd.

Elçin Ayaz Ayar nam woensdag 8 februari contact op met gemeente Peel en Maas. Haar eerste verzoek was om in het hart van Panningen toestemming te krijgen voor een kraam op de markt voor zaterdag 11 februari. “Ik gaf aan dat de Turks-Nederlandse inwoners sinds maandagochtend een voorbeeldfunctie nam door middel van het inzamelen van goederen en geld op eigen kracht. Maar ik wilde meer, er was nog veel meer te behalen. Het rampgebied is er slecht aan toe, het is één grote ravage en het aantal slachtoffers blijft oplopen. De beelden op sociale media en journaal zijn afschuwelijk. Woorden schieten te kort. Ik wilde de inwoners van Peel en Maas, ongeacht de achtergrond, bij de inzamelingsacties betrekken. Een kraampje in het centrum leek mij een goed eerste zet. Na de toezegging van gemeente Peel en Maas heb ik met hulp van Dilek, Derya, Demet, Meltem, Selin, Dilara, Betül, Sinem en Pinar in 24 uur tijd de voorbereidingen getroffen. Voor de hapjes heb ik de Turkse gemeenschap gevraagd om mijn initiatief te ondersteunen.”

Betrokkenheid

De kraamverkoop was een groot succes en leverde 10.350,28 op. “Ik ben trots op ons lef, de ontvangen hulp en de opkomst. Wij hebben te horen gekregen dat we wel vaker op de markt zouden moeten staan en hebben vele vriendelijke nieuwe mensen ontmoet. Om het uur kwamen dezelfde klanten om (nog meer) Turkse pizza te kopen. Op deze manier hebben wij iedere inwoner betrokken van de gemeente Peel en Maas en omstreken om zijn/haar bijdrage te leveren. Uit mijn hart dank ik jullie allen.”

Voorbeeldfunctie

Elçin had echter nog een tweede verzoek aan de gemeente. Ze attendeerde de gemeente om actief haar rol te nemen. “Mijn vraag was of het hart van Panningen, de organisatie Peel en Maas, ook een bijdrage zou willen leveren als voorbeeldfunctie. De begroting 2023 had ik de afgelopen nachten doorgenomen en zag dat er een buffer was opgenomen, waar ik beroep op deed hetzelfde verzoek. Zelf hoopte ik op 10 procent donatie van de opgenomen buffer van 400.000 in 2023.”

Gemeente Peel en Maas laat weten met een voorstel naar de raad te komen om als gemeente een bedrag te storten op Giro 555. De gemeenteraad mag op 21 maart hier haar ei over leggen. Om welk bedrag dit gaat, is vooralsnog onduidelijk.