Prikkelarm bioscoopbezoek

16 feb 2023, 10:10 Algemeen
Frank Smedts
Afbeelding

De kleinste bioscoopzaal van DOK6 in Panningen was zaterdag 11 februari het middelpunt voor jonge kinderen met een zichtbare en onzichtbare beperking. Khadija Chraihi uit Helden en Isabel Janssen uit Maasbree hadden namelijk het initiatief genomen om voor hun kinderen en dertien anderen een prikkelarm bioscoopbezoek te organiseren. Volgens de moeders is er namelijk in gemeente Peel en Maas geen enkele activiteit geschikt voor deze doelgroep.

Khadija’s zoon Bilal is geboren met het syndroom van Down. Een bezoek brengen aan de bioscoop is voor haar en Bilal niet vanzelfsprekend. “Je weet niet hoe je kind gaat reageren op prikkels van een bioscoop. Het is daarom een drempel voor ouders en hun kinderen met een rugzakje om een film te bezoeken. Ik kwam op het idee om bij DOK6 te informeren of er ook prikkelarme bioscoopbezoekjes werden georganiseerd. Dat betekent dat er geen reclame tijdens de film wordt afgespeeld, geen personeel door de zaal loopt, het geluid van de film zachter staat en de kleinste zaal wordt gebruikt. Vanuit DOK6 kreeg ik te horen dat die mogelijkheid niet bestond, maar als er animo voor een prikkelarme bioscoopmiddag was, ze mee wilde werken.”

Zorg

Een oproep op Facebook volgde. Ook Isabel werd door Khadija ingelicht en zij had er wel oren naar om de activiteit samen te organiseren. Isabel is moeder van drie kinderen, waarvan er twee met een vorm van autisme en een ontwikkelingsachterstand. Zij kwam met het idee om tijdens het bioscoopbezoek ook de ouders in de watten te leggen. “De zorg voor kinderen met een rugzakje is extra zwaar, maar je doet het uit liefde voor je kind. Vaak hebben deze ouders wel met overbelasting te maken en wordt weinig tijd gemaakt voor henzelf. Je stelt je als ouder altijd op de laatste plek. Daarom hebben we sponsoren benaderd om de ouders een cadeautje te geven na afloop.” 

Khadija en Isabel hadden echter niet verwacht dat er donaties van lokale ondernemers tot vakantieparken binnenstroomden. Ook de aanmeldingen met ouders en kinderen gingen hard. Uiteindelijk konden vijftien kinderen en vijftien ouders kijken naar de film van Fien en Teun. Voor iedereen was er na afloop een goodiebag te vergeven en een cadeautje. “We hadden verwacht in totaal drie cadeautjes bij elkaar te krijgen. Dat we iedereen hebben voorzien van een presentje, was voor ons ook overweldigend. De ouders waren echt geraakt toen we de lootjes gingen trekken voor de cadeautjes. Ze hadden dit niet verwacht.”

Emotioneel

Nog altijd spreken de dames met veel emoties over het bioscoopmiddagje. Ook de reacties die ze van de andere ouders kregen, bezorgen Khadija en Isabel een goed gevoel. “Tijdens de voorstelling voelden we rust. Je zag dat de ouders ook ontspannen waren, doordat hun kinderen werden geaccepteerd. Voor iedereen was het fijn om een bezoek aan de film uit te proberen. De kinderen hebben zich goed gedragen. Je merkt ook dat de kinderen elkaar aanvoelen en er een chemie ontstaat. Ze konden echt zichzelf zijn in de groep. Daar doe je het voor.”

Omdat het bioscoopmiddagje een succes was, willen de dames hun idee breder trekken. Het doel is om een stichting op te richten voor kinderen met een rugzakje. “Ouders hebben er behoefte aan, omdat er in de gemeente niks is voor deze kinderen tussen de 2 en 10 jaar oud. Ons doel is om één keer per kwartaal en in de zomer met een activiteit te komen. De activiteiten hoeven niet veel te kosten. Het is belangrijk dat deze doelgroep ook onder de mensen komt en met de maatschappij mee kan doen.”  

Gemeente Peel en Maas laat weten zeker open te staan om hierover het gesprek te voeren met inwoners. “We vinden het belangrijk dat iedereen in Peel en Maas naar vermogen kan meedoen in de samenleving, zowel jong, oud, met of zonder beperking”, aldus een woordvoerder.