Peter-Paul Ketelings uit Maasbree

vr 3 nov., 10:12 Geplukt
Afbeelding

Een jaar geleden maakte Peter-Paul een grote verandering mee in zijn leven. Door een maagverkleining verloor hij namelijk 53 kilo. Sindsdien zit hij lekkerder in zijn vel en heeft hij er veel energie voor terug gekregen. Hij hoopt anderen te inspireren met zijn verhaal. Deze week wordt de 57-jarige Peter-Paul Ketelings uit Maasbree geplukt.

Peter-Paul groeide op Blerick, maar toen zijn ouders de kans kregen om café Antiek in Baarlo over te nemen, verhuisde het gezin in 1978. Het was volgens Peter-Paul hard werken in de kroeg, onder andere omdat het toen de tijd van discotheken was.

Drie dagen in de week kon er in het café gedanst worden, werd er een houten vloer op de beugelbaan gelegd en konden de voetjes van de vloer. Die taak nam de 13-jarige Peter-Paul op zich. “Ook zorgde ik ervoor dat de ijskasten elke dag bijgevuld waren.” Er zaten volgens Peter-Paul ook negatieve kanten aan het werken in de kroeg. “Ik werd altijd beschouwd als de zoon van de caféhouder, ook als je op straat liep. Dat is ook één van de redenen dat ik in 1993 samen met mijn vrouw ben verhuisd naar Maasbree.” Samen met zijn vrouw stichtte hij een gezin met twee kinderen.

Chemie

Zelf het café overnemen van zijn ouders, dat zag Peter-Paul niet zitten. In 1999 werden daarom door zijn ouders de deuren gesloten van de kroeg. Peter-Paul was zelf meer geïnteresseerd in chemie. Hij rondde dan ook een opleiding af als chemisch laborant. “Ik ben bij OCE in Venlo begonnen bij R&D in de chemie. Ik was mede verantwoordelijk voor het proces dat ervoor zorgt dat de inkt in een printer uiteindelijk op het papier terechtkomt. Twaalf jaar later raakte ik ook geïnteresseerd in de verbeteringen aan de machines en de daarbij horende administratieve processen. Nu werk ik al negentien jaar als change specialist, wat wil zeggen dat ik als een soort politieagent wijzigingsprocessen in de gaten houd. Zo heb ik onder andere contact met alle disciplines in het bedrijf, vanaf de ontwerper binnen R&D tot het punt dat het onderdeel door productie in de machine geplaatst wordt. Ik ben als het ware de spin in het web. Ik ga echt met veel plezier naar mijn werk.”

Maagverkleining

Zijn interesse in chemie komt ook thuis aan de orde, geeft hij aan. “In de keuken”, zegt Peter-Paul lachend. “Koken is net als chemie. Ik maak graag soep, ovengerechten of baksels. Ik hou van lekker eten.” Dit was ook de reden dat elk jaar langzaamaan de kilo’s er aan kwamen bij Peter-Paul.

Zijn gewicht kwam zelfs op een punt dat een maagverkleining de enige oplossing zou zijn om weer gezond te kunnen gaan leven. “Daaraan voorafgaand heb ik een afvalprogramma gevolgd en best wat kilo’s verloren. Helaas raakte ik geblesseerd tijdens een tennisclinic, waardoor ik moest rusten en minder bewoog. De kilo’s vlogen er harder aan dan ooit. De dokter gaf mij het advies om me aan te melden bij een obesitaskliniek, maar ik wilde dit niet. Ik wilde graag op eigen houtje afvallen. Toen ik uiteindelijk weer te maken had met allerlei blessures, is er toch een operatie in gang gezet.”

Dat betekende voor Peter-Paul een drastische verandering in zijn leven. Nu de maag nog maar een grootte heeft van een banaan, heeft Peter-Paul veel minder honger en kan hij alleen nog kleinere porties eten. Voor iemand die graag uiteten gaat, is dat soms wel een uitdaging. “Een all-you-can-eat restaurant is wel een uitkomst, omdat ze daar kleine porties serveren. Uiteraard wordt er dan wel fors aan mij verdiend, maar gezelligheid is ook wat waard. Soms bestel ik ook wel gerechten van de kinderkaart of sla ik een gang over. Als je dit dieet volgt zonder een maagverkleining te hebben gehad, zou je 24 uur honger hebben.”

Inmiddels zit hij in een stabiele fase binnen het afvalproces. In totaal is Peter-Paul 53 kilo afgevallen. “Ik heb nu genoeg keuze in een kleidingwinkel”, zegt hij lachend. Daar tegenover staat wel dat hij vitamines, ijzer en calcium in supplementvorm moet slikken, het moeilijk vindt om fruit en eiwitten te eten en problemen heeft met het nuttigen van koolzuurhoudende dranken. “Het eten van een ei valt bijvoorbeeld erg zwaar. Ook neem ik sneller alcohol op, maar daardoor ervaar ik er wel meer plezier aan.”

Rol van voorzitter

Naast fysiek is Peter-Paul ook mentaal fitter, vertelt hij. De rol als voorzitter en penningmeester bij de schutterij St. Antonius & St. Petrus Baarlo vervullen, gaat hem naar eigen zeggen ook beter af. Die rol van voorzitter werd hem noodgedwongen opgelegd. “Omdat we geen vervanger konden vinden voor de aftredende voorzitter, werd ik plaatsvervangend voorzitter. Inmiddels heb ik de volledige titel gekregen, want er heeft zich nog steeds niemand gemeld. Vorig jaar noemden ze me de allesman. Het was me namelijk na 31 jaar gelukt om de vogel af te schieten. Ik was dus koning, voorzitter en penningmeester tegelijk”, vertelt hij lachend.

Nu in 2025 het 150-jarig jubileum van de schutterij in Baarlo op het programma staat, moet Peter-Paul zijn hoofd erbij houden en zaken in goede banen leiden. Iets wat Peter-Paul op het lijf geschreven is vanwege zijn werkervaring. Zo is er al een commissie volop bezig met de organisatie. De rol van coach bij het handbal van zijn vrouw lag hem daarentegen niet. “Ik heb gepresteerd om coach te worden van het derde damesteam in Maasbree, maar de derde helft was vooral het belangrijkste. Zo had ik beloofd dat als het team een wedstrijd zou winnen, dat ze een vat bier zouden krijgen. Dat is alleen nooit gelukt. Daarom hou ik het liever bij mijn andere hobby, de schutterij”, zegt Peter-Paul lachend.

Tekst en beeld: Jeanine Hendriks