Noah Strijbos uit Meijel

8 apr. 2023, 09:48 Algemeen
Afbeelding

Muziek loopt als een rode draad door het leven van de Meijelse Noah. Als puber was hij al achter de draaitafels te vinden en maakte hij eigen muziek, nu probeert hij van zijn passie zijn werk te maken. Hij is dan ook dagelijks in zijn eigen studio - de garage die hij samen met zijn vader ombouwde - te vinden. Deze week wordt Noah Strijbos (21) geplukt.

Op de basisschool in Meijel kon Noah niet helemaal mee met de rest van de leerlingen. Doordat dyslexie en ADD bij hem werden geconstateerd en hij daarmee moeite had, besloten zijn ouders hem na de basisschool op het speciaal onderwijs te zetten. “Ik ben in Heythuysen naar school gegaan. Daar bestonden de groepen uit kleinere klassen en had je vaste leraren die meerdere vakken gaven”, legt Noah uit. “Ik ben zelf een rustig persoon, maar het is snel druk in mijn hoofd. Doordat ik ADD heb, kan ik me soms lastig concentreren. Aan de andere kant kan ik me op sommige dingen hyperfocussen. De school heeft me wel erg geholpen met mijn eigen ontwikkeling. Omdat ik ben gegroeid als persoon en levenservaring heb gekregen, heb ik niet meer zoveel last van de dyslexie en ADD.”

Produceren

Muziek is een voorbeeld van één van de interesses waarop Noah zich focust. Sinds hij op de middelbare school tijdens de muziekles leerde drummen en later piano spelen, heeft hij muziek nooit meer losgelaten. Alles in zijn leven draait om deze passie. “Tijdens de muziekles wilde ik niet de stukken spelen die we voorgelegd kregen en daarom leerde ik mezelf eigen stukken aan.” Uiteindelijk begon Noah met het produceren van zijn eigen muziek. Samen met zijn vader verbouwde hij de garage tot een ware muziekstudio. “Het grootste gedeelte van het produceren heb ik mezelf aangeleerd. Eigenlijk wist ik niet precies wat ik deed. Doordat ik na de middelbare school één jaar in Hilversum een particuliere opleiding tot producer heb gevolgd, ben ik veel verder in het vak gekomen. Daar heb ik technische dingen geleerd zoals hoe geluiden werken en hoe je muziek mixt.”

Auditie

Een vervolgstap was volgens Noah de Herman Broodacademie. “Daar leer je hoe je artiest wordt. Op de voorgrond treden is niet zo mijn ding, mijn ambitie ligt bij het maken van mijn eigen muziek en daar mensen blij mee maken. Net zo blij als dat ik zelf van muziek wordt.”

Organiseren

Omdat de Herman Broodacademie een strenge auditieronde heeft en Noah niet werd toegelaten, koos hij er uiteindelijk voor om de opleiding media en evenementmanagement op het Sint Lucas te volgen. Inmiddels zit hij in het tweede jaar en mocht hij stage lopen bij Omroep Peel en Maas. “Het eerste jaar behandelen we vooral de mediakant, zoals het maken van video- of mediaproducties. In het tweede jaar krijgen we de lessen over evenementmanagement. Je kunt met de opleiding uiteindelijk gaan werken voor festivals of andere evenementen. Dat lijkt me leuk, met de vriendengroep organiseren we regelmatig kleine feestjes. Maar mijn droombaan is om producer en dj te zijn. Ik hoop na deze opleiding te worden toegelaten op de rockacademie in Tilburg.”

Martin Garrix

Nu Noah inmiddels onder zijn artiestennaam Nuberino dertien eigen nummers en een aantal covers geproduceerd heeft, is hij een eind op weg met zijn carrière. Ook heeft hij een eigen stijl ontwikkeld, geeft hij aan. “Dat vond ik vroeger lastig, maar dat is me nu wel gelukt. Ik maak pop/dancemuziek. Dat is een stijl waar ik zelf ook graag naar luister. Martin Garrix is mijn grote voorbeeld. Het zou mooi zijn om ooit met hem muziek te maken, maar die kans is natuurlijk heel klein.”

Relatie

Vanwege zijn opleiding heeft hij echter wat minder tijd voor het maken van muziek. De weekenden gebruikt hij om liedjes te produceren en op feestjes te draaien. Vanwege zijn drukke leven, is het volgens Noah wel lastiger om een relatie te beginnen. Hij geniet dan ook van zijn vrijgezelle leven. Toch leverde zijn relaties in het verleden wel inspiratie op voor zijn muziek. “Mijn eerste relatie was de reden dat ik begon met het maken van muziek. Toen het uitging, had ik namelijk iets om over te schrijven. De gebeurtenis gaf me inspiratie voor nieuwe teksten. Ik vind het belangrijk om een verhaal te vertellen met mijn muziek. Het gaat erom dat je een bepaald gevoel krijgt bij een nummer en er blij van wordt.”