Jumping Peel & Maas van nationaal naar internationaal concours

13 mrt. 2023, 09:43 Paardensport
Eva van den Adel
Afbeelding

Jumping Peel & Maas van nationaal naar internationaal concours

Elf jaar lang vond in de laatste week van juli het nationale springevenement Jumping Peel & Maas (JPM) plaats op de terreinen van Stal Hendrix in Kessel. Vanaf dit jaar wordt JPM een internationaal concours, op een nieuwe datum, van 1 tot en met 4 juni, en op een nieuwe locatie. 

“We speelden al een aantal jaar met het idee om een stapje hogerop te gaan”, vertelt Michel Hendrix. Hij is niet alleen eigenaar van de nieuwe locatie, maar vormt ook samen met zijn zus Janou en neef Timothy het bestuur van JPM. Na een pauze van drie jaar komt er nu een frisse start. Hendrix: “Voor een paardenregio als Limburg is een nieuw CSI een mooie aanwinst op de bestaande outdoor concoursen in de provincie.”

De eerste internationale editie vindt plaats op de Stal Hendrix-locatie waar Michel zijn stal heeft gevestigd, 1,5 kilometer van het oorspronkelijke terrein. “De nieuwe locatie is niet per definitie ingericht om een CSI te hosten. We hebben meerdere andere locaties overwogen, maar uiteindelijk werd dat niets. Toen liepen we nog eens bij ons op het terrein en viel alles toch op zijn plaats. We hebben de opzet iets teruggeschroefd en kleinschaliger gemaakt. Kwaliteit boven kwantiteit, daar gaan we voor.” 

De hoofdpiste, een vaste zandpiste, met een nieuwe losrijpiste ligt bijna naast de nieuwe locatie. Even verderop liggen de stallen. “We hopen de ambiance van de oude locatie van JPM mee te verhuizen. We gaan niet voor een massa concours, maar een CSI dat past bij de locatie met sport als hoofdmotto, waar het gezellig is voor de ruiters, grooms, toeschouwers en sponsors.” Het programma bevat rubrieken op CSI3*/CSI1*/CSIYH niveau met drie ranking rubrieken, inclusief de 1.50 meter Grote Prijs. “We hebben een van de vaste toprubrieken, het master springen, behouden. Hierin maken we een mix van internationaal en lokaal. Het wordt zeker een ander deelnemersveld dan voorheen, maar met de CSI1* erbij kunnen sommige ruiters die eerst meereden in de nationale rubrieken alsnog meedoen. Daarnaast behouden we de Hendrix-competitie voor jonge paarden die op 31 mei plaatsvindt.