Adventsactie Peel en Maas

3 dec 2023, 14:15 Cultuur
Afbeelding

De Missionaire groepen van Peel en Maas organiseren van zondag 3 tot en met zondag 24 december de Adventsactie. Die actie steunt projecten die zich richten op kinderen die meewerken om het gezinsinkomen te verbeteren. Vier projecten worden extra in de schijnwerpers gezet.

Miljoenen kinderen in Pakistan gaan nauwelijks naar school: hun ouders hebben er geen geld voor en de kinderen moeten al jong meewerken om wat extra geld te verdienen voor het gezin. Een speciaal schoolprogramma geeft ze toch de opleiding waar ze recht op hebben.

Zwaar en ongezond

Het werk in baksteenfabrieken in India is zwaar en ongezond, helemaal voor kinderen. Ze maken lange dagen en gaan niet naar school. Op speciale crèches en scholen bij de fabrieken krijgen de jonge kinderen een opleiding, gezond eten en goede zorg. In Bangladesh leven talloze gezinnen van het geld dat hun familieleden in het buitenland verdienen.

Onder deze migranten zijn ook veel kinderen. Zij zijn extra kwetsbaar en lopen groot risico in handen te vallen van mensenhandelaren. Speciale voorlichtingsprogramma’s en een opleiding maken de jonge migranten weerbaarder.

De Democratische Republiek Congo is rijk aan kostbare grondstoffen, waaronder kobalt, een essentieel onderdeel van oplaadbare batterijen. Tienduizenden kinderen worden ingezet bij de winning. Ze worden uitgebuit en doen bovendien ongezond en gevaarlijk werk. Met een opleiding kunnen ze een betere toekomst opbouwen.

Projecten

Middels al deze projecten probeert de Adventsactie kinderen tot hun recht te laten komen en hun toekomst te verbeteren. In de parochies van Peel en Maas kan men de Adventsactie ondersteunen via extra collectes of collectebussen.