BoekStartcoach geïntroduceerd in gemeente Peel en Maas om ouders te stimuleren tot voorlezen

6 jul 2023, 11:01 Algemeen
Afbeelding

Boekstartcoach José Janssen van de bibliotheek Maas en Peel ondersteunt ouders in Peel en Maas bij het vergroten van het (voor)leesplezier van hun kinderen. Het project BoekStartcoach is op woensdag 28 juni geopend op het consultatiebureau in Baarlo. Tijdens de opening benadrukten diverse sprekers, waaronder Dennis Boelsma van GGD Limburg-Noord en Inge van Dongen, directeur-bestuurder van de bibliotheek Maas en Peel, de samenwerking en het belang van voorlezen voor de taalontwikkeling van kinderen.

José Janssen is medewerker van de bibliotheek Maas en Peel. Als boekstartcoach is ze een aantal uur per week aanwezig op het consultatiebureau in onder andere Baarlo om ouders te informeren over het belang van voorlezen. Onderzoek toont aan dat voorlezen al vanaf drie maanden een positief effect heeft op de taalvaardigheid en schoolprestaties van kinderen. “Veel ouders weten niet dat je al vanaf de zwangerschap en vanaf de geboorte kunt beginnen met voorlezen. Kinderen kunnen nog niet praten, maar ze pakken wél veel op. Ouders hebben dat niet direct in de gaten”, zegt Janssen. 

Om ouders bewust te maken van deze voordelen, is het project BoekStartcoach opgezet. Dit project is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de bibliotheek Maas en Peel en GGD Limburg-Noord.

Toegankelijk

Als boekstartcoach probeert José op een laagdrempelige manier advies te geven aan ouders die daar behoefte aan hebben. “Sommige ouders vinden het moeilijk om erachter te komen welke boekjes bij de leeftijd van hun kind passen”, zegt Janssen. De rol van Janssen bij het consultatiebureau verschilt van die van een arts of verpleegkundige, maar is toegankelijk en informeel. “Ik knoop met de ouders een praatje aan, zonder dat er verder een ‘moet’ aan zit. Ouders reageren over het algemeen positief op het initiatief”, zegt Janssen.

Feestelijke opening

De feestelijke opening van het project vond plaats op 28 juni. José vond het geweldig om te zien hoe een samenwerking met verschillende partijen, waaronder GGD Noord-Limburg en de gemeente, kan bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen. Het project is een landelijk initiatief, maar de bibliotheek Maas en Peel heeft de vrijheid om er lokaal vorm aan te geven.

Voucher

Janssen legt uit: “We hebben een voucher die ouders via de gemeente of mij kunnen krijgen, waarmee ze een koffer kunnen ophalen bij aanmelding bij de bibliotheek. In deze koffer zitten onder andere stoffen doekjes die speciaal zijn ontworpen voor de allerjongsten.”

Persoonlijke motivatie

Janssen heeft zelf twee kinderen in de leeftijdscategorie van 0 tot 4 jaar en is zwanger van de derde. Ze benadrukt het belang van boeken lezen en brengt dit graag over aan anderen. “Het heeft impact op je verdere leven, zowel op school als op werk”, zegt de boekstartcoach. José hoopt dat kinderen het plezier van lezen vasthouden als ze op een leuke manier worden gestimuleerd. “Dat kan naast lezen ook door liedjes te zingen. Zo kunnen de teksten worden onthouden en kunnen de kinderen begrippen beter leren kennen.”


Een belangrijke stap

Met de boekstartcoach wordt een belangrijke stap gezet om ouders bewust te maken van de positieve effecten van voorlezen en het vergroten van het (voor)leesplezier. Het doel is om ouders te ondersteunen bij het vinden van geschikte boeken voor hun kinderen, zodat ze het plezier van lezen kunnen delen en de taalontwikkeling kunnen stimuleren. José verwijst naar een quote van haar collega Maartje Duijs, jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. “Het consultatiebureau is niet alleen voor prikjes en advies, maar vroeg beginnen met lezen, dat is ons devies.”

Tekst: Milou Peelen