Gemeente Peel en Maas besluit gemeentenieuws niet meer in HALLO te plaatsen

26 okt 2023, 14:13 Algemeen
Afbeelding

Gemeente Peel en Maas heeft bekendgemaakt per 1 november te stoppen met het publiceren van het gemeentenieuws in de HALLO Peel en Maas. In plaats daarvan worden de berichten gepubliceerd via andere kanalen, zoals een nieuwsbrief of de kabelkrant.

Al acht jaar lang publiceert gemeente Peel en Maas elke donderdag in de HALLO de gemeenteberichten in de vorm van minimaal een pagina. Nu heeft de gemeente echter het besluit genomen om inwoners van Peel en Maas via andere wegen te informeren. Zo komt er elke week een papieren exemplaar van de gemeenteberichten ter inzage te liggen bij de bibliotheken en gemeenschapshuizen. Daarnaast kan iedereen zich abonneren op een digitale nieuwsbrief en verschijnt er een aparte gemeenterubriek met berichten van de gemeente op de kabelkrant van de omroep.

Dat gemeente Peel en Maas stopt met het publiceren van gemeenteberichten in de lokale krant is landelijk gezien een uitzondering. In de zomer van 2023 heeft de Nederlandse Nieuwsblad Pers, de organisatie van lokale nieuwsmedia, onder haar leden een onderzoek uitgevoerd onder twintig uitgeverijen en 97 titels die verschijnen in 82 verschillende gemeentes. In alle titels, waar ook betaalde versies bij horen, wordt het gemeentenieuws gepubliceerd. De ruimte die hiervoor wordt gebruikt varieert van één tot acht pagina’s. Het gemiddelde ligt op 2,5 pagina.

Mike van Kempen, directeur van uitgeverij Kempen Media, laat weten dat al lange tijd gesprekken liepen over de gemeentepagina’s. Het was bij de uitgever bekend dat gemeente Peel en Maas al enige tijd zocht naar alternatieve manieren om inwoners van nieuws te voorzien. “We staan richting toekomst nog steeds open voor het gesprek. De gemeente blijft de mogelijkheid behouden om te adverteren, zowel op regelmatige basis als incidenteel, en de advertentiegrootte is flexibel.”