Syrische Muhjeh Hamdan zet eigen ervaring om in het begeleiden van statushouders van Peel en Maas

11 mei 2023, 14:32 Algemeen
Afbeelding

Muhjeh Hamdan werd geboren in Syrië, vluchtte het land uit en kwam in Maasbree terecht. Haar eigen ervaring als statushouder gebruikt ze nu al twee jaar in haar werk bij Vorkmeer. Daar is ze sleutelpersoon voor statushouders die het programma De Brugklas volgen en maatschappelijk begeleider van gezinnen.

23 dagen duurde de vlucht van Syrië naar Nederland, vertelt Muhjeh. Samen met haar man, twee kinderen van 2 en 4 jaar en haar broer vertrok ze in 2015 met de boot naar Turkije. Vanuit daar vervolgde ze de reis naar Nederland, waar ze in het aanmeldcentrum in Ter Apel terechtkwam. “Het was een zware reis. We verbleven daarna een aantal maanden in Groningen en in Baexem in het asielzoekerscentrum. Uiteindelijk werd ons een huis toegewezen in Maasbree. Daar wonen we inmiddels acht jaar en het is er heel fijn om te wonen.”

Vrijwilliger

Muhjeh geeft aan dat het gezin in het begin aan de Nederlandse cultuur moest wennen. Maar met hulp van de buren kwam het integratieproces snel op gang. “Ik heb door goede buren snel contacten gelegd. Toen de kinderen naar school gingen, werd ik contactpersoon voor alle nieuwe, buitenlandse gezinnen die in het dorp kwamen wonen. Stapje voor stapje bouwde ik ervaring op met het begeleiden van statushouders. Ook werkte ik als vrijwilliger bij het gemeentearchief.”

Arabisch

Dat was dan ook de reden dat Vorkmeer Muhjeh aannam als begeleider van statushouders. “Ik heb altijd goede hulp gekregen vanuit de gemeente en de motivatie gehad om te werken. In Syrië heb ik de opleiding Arabische taal aan de universiteit afgerond en werkte ik op een school. De meeste vluchtelingen die naar Peel en Maas komen spreken de Arabische taal, waardoor ik voor hen informatie kan vertalen.”

Ondersteuning

Wanneer statushouders naar Peel en Maas verhuizen, staan er drie contactpersonen voor ze klaar. Twee werknemers van de gemeente begeleiden de statushouders met financiën, werk en taal en een werknemer van Vorkmeer, waaronder Muhjeh, die hen ondersteunt met integreren. “Wij helpen met administratie, laten hen kennismaken met school, buurtbewoners en omgeving en informeren ze over regels en cultuurverschillen. Momenteel begeleid ik tien gezinnen. Die begeleiding duurt gemiddeld één jaar. Daarbij krijgen we ondersteuning van vrijwilligers, waar we heel blij mee zijn.”

Trauma’s

Volgens Muhjeh ziet Vorkmeer het aantal statushouders in Peel en Maas ook toenemen. Ze geeft aan met deze mensen mee te leven. “Als ik de beelden zie op televisie, gaat dat me aan het hart. In Syrië is al sinds 2011 oorlog en toen wij in 2015 het land ontvluchtten, hadden we nog faciliteiten in Syrië. Nu zijn alle prijzen verhoogd en is er geen stroom en internet meer. Veel mensen hebben geen geld om te vluchten. De mensen die wel gevlucht zijn, hebben trauma’s opgelopen.”

Sleutelpersoon

Gemeente Peel en Maas voert samen met Vorkmeer het project De Brugklas uit, waarvoor Muhjeh sleutelpersoon is. De Brugklas is een programma van tien weken, dat direct na aankomst van de inburgeraar start. De inburgeraar krijgt klassikale uitleg in combinatie met praktijkgericht onderwijs (excursies) over verschillende thema’s zoals opvoeden, wonen, werken en geldzaken. Zo wordt inburgeringsplichtigen niet alleen uitgelegd ‘hoe het werkt’, maar gaan ze ook op pad om dingen in Peel en Maas te ervaren. “Bij dit project ben ik tussenpersoon voor de gemeente en de statushouders. Mijn eigen ervaring als statushouder gebruik ik om regels uit te leggen. Inmiddels heb ik met verschillende nationaliteiten gewerkt en diverse culturen mogen ontdekken.”

Diploma

Inmiddels heeft Muhjeh een vaste aanstelling binnen de organisatie gekregen en start ze binnenkort met de mbo-opleiding social work. Ze hoopt meer te leren over maatschappelijk werk en over drie jaar een diploma te krijgen.

 ”Ik ben heel blij met mijn werk en vind het fijn om anderen te helpen en ze te ondersteunen hun problemen op te lossen. Ik ben een sociaal persoon, kan goed luisteren en help mensen graag. Mijn collega’s voelen als familie en ik zou daarom geen andere werkplek willen hebben.”

Tekst en beeld: Jeanine Hendriks