Schutterij St. Hubertus Beringe bestaat honderd jaar

3 mei 2023, 16:00 Algemeen
Afbeelding

Schutterij St. Hubertus van Beringe is 8 mei 1923 opgericht. Om het 100-jarig bestaan te vieren, is er zondag 7 mei een jubileummis in de Beringse kerk en vindt in augustus een schietwedstrijd en reünie plaats. In honderd jaar tijd is er veel veranderd binnen de vereniging en daardoor blikken enkele leden samen terug en vertellen zij anekdotes.

Volgens Jan Peeters, bijna 65 jaar lid van de vereniging, waren onder andere de gebroeders Ghielen, ook wel Huls Roetje en Huls Len genoemd, bij de oprichting van de schutterij aanwezig. De eerste bijeenkomst vond plaats bij bakker Pubben, maar het was in café ‘t Hukske waar het besluit werd genomen om daadwerkelijk tot oprichting te komen. “De schutterij werd Hubertus genoemd, dit omdat caféhouder Hubair Hendrix er ook bij betrokken was. Dat café lag langs het kanaal en werd het eerste clubhuis, maar is tijdens de oorlog volledig kapot geschoten. Papieren over de oprichting zijn in de oorlog verloren gegaan.”

Het clubhuis van de schutterij verhuisde na de oorlog naar café Steeghs en in 1972 werden de schuttersbomen op de Hoevenstraat geplaatst waar op dat moment nog alleen een houten bergruimte te vinden was. In 1995 werd op die locatie de eerste steen gelegd van het nieuwe clubhuis. “Dat ‘sjutterhoehs’ is bij wijze van spreken door vrijwilligerswerk van straat geplukt. We halen namelijk al jaren oud-ijzer en oud-papier op en met dat geld hebben we het clubhuis kunnen bouwen. Daar hebben alle leden aan meegeholpen”, legt voorzitter Leon Peeters uit. Bij de oplevering werd boven op het dak een bronzen vogel geplaatst die werd gemaakt door kunstenaar Wim Kömhoff. De romp met de staart en het kroontje op de kop verwijzen naar het koningschieten. “Helaas is de bronzen vogel op het dak gestolen en hebben we tot nu toe geen nieuw kunstwerk meer laten maken”, aldus Peter van Horen, beschermheer van de vereniging.

OLS

Al jaren organiseert de vereniging schietwedstrijden. Jan was als één van de eerste schieters daarbij aanwezig. In Tegelen maakte hij zijn debuut. “Buksmeester Jeu van Ninhuijs vertrok naar Tegelen met de buks achterop de fiets. Ik ging die dag naar de wedstrijd kijken. Eigenlijk was het niet de bedoeling om te gaan schieten, maar er waren twee personen uitgevallen. Van dat schieten kwam natuurlijk niks terecht”, vertelt Jan lachend.


In 1947 wist Beringe bijna het OLS te winnen in België. Volgens Jan werd er door twee verenigingen valsgespeeld en ging de winst aan de neus van Beringe voorbij. “Wessem en Herten-Ool speelden geen eerlijk spel. Beiden schoten één schot meer dan was toegestaan. Als alles eerlijk was verlopen, had Beringe gewonnen.”

Het KinjerOls wist Beringe in 2009 in Neer wél te winnen. De basisschool in het dorp heeft echter aangegeven een te vol schoolprogramma te hebben om nogmaals deel te nemen. “De school wist destijds weinig van schutterijen. Wij denken dat ze destijds te veel tijd in het project hebben gestoken en dat dit de leraren mogelijk weerhoudt om nog deel te nemen”, vermoedt Leon. Volgens hem streeft de vereniging zelf ook niet naar het winnen van het grote OLS. “We moeten niks, we gaan ook niet weken van tevoren oefenen. Maar als we in de top tien staan, dan gaan we er wel voor.”

Typerend

Volgens Peter is de saamhorigheid één van de kenmerken van de Beringse schutterij. Bijna veertig jaar bouwden de leden jaarlijks een carnavalswagen. Ook was en is de vereniging bij elke dorpsactiviteit aanwezig. Daarnaast werd in de jaren 80 en 90 het vleesschieten georganiseerd op het terrein. “De winnaar kreeg een levende kalkoen, maar we zijn de kalkoen een keer kwijt geraakt. Een dag later vonden we het beest terug tussen het maïs”, vertelt Jan lachend.

Ook de jaarlijkse seizoensafsluiter staat nog bij Peter in het geheugen gegrift. Vooral het jaar dat hij een ludieke actie uithaalde. “We hadden een rivaliteit tussen de 50-minners en de 50-plussers. Om het seizoen af te sluiten, organiseerden we een origineel moment. Ik had een Brabantse politieagent naar het terrein laten komen waar op dat moment Jägermeister werd gedronken door de oudste leden. De agent gaf aan een controle te doen op alcohol in combinatie met schieten. Er werden blaastesten afgenomen en dat gaf aanleiding om het bestuur bij elkaar te roepen. Onze voorzitter zag op dat moment lijkwit. Toen bleek dat alles in scene was gezet, hebben we hard gelachen.”

Toekomst

De kans dat de vereniging over honderd jaar weer een jubileum viert, is klein. Hoe de samenstelling van de vereniging er over een aantal jaar uitziet, is nog onduidelijk. Momenteel telt de vereniging 48 leden, waarvan 35 in uniform. Dat aantal is in de afgelopen jaren gelijk gebleven. “Onze vereniging is sterk aan het vergrijzen. Het ledenaantal groeit al jaren niet meer. Corona is geen goede speler in deze geweest, mensen zijn meer op zichzelf geworden”, legt secretaris Mart van Roij uit. Volgens voorzitter Leon heeft het ook te maken met verplichtingen die mensen niet meer willen. “Het verenigingsschieten leeft wel, maar om lid te worden van de schutterij moeten mensen toch nog een drempel over. De jeugd aanspreken is daarnaast ook moeilijk. Voor hen gaat het schutterswezen te langzaam, maar schieten op een boom kan niet gehaast. We proberen regelmatig activiteiten te organiseren om nieuwe leden te werven.”

De eerste jubileumactiviteit is zondag 7 mei in de Sint Jozefkerk. Dan zal de 100-jarige jubileummis plaatsvinden met medewerking van zanggroep Bon Apart en het KBO-koor. Aansluitend is er een interne feestdag voor leden en ondersteunende leden.

In augustus zal het 100-jarig jubileum met de Beringse gemeenschap gevierd gaan worden met het Hu-Baerke schieten op 19 augustus en een reünie, receptie en feestavond op 26 augustus.

Afbeelding