Vader en zoon uit Helden wereldkampioen in Hongarije met kettlebellsport

28 nov 2023, 12:30 Algemeen
Afbeelding

In juli lieten ze hun woonplaats Kedichem achter om in Helden te gaan wonen. Wat vader Ferry van de Wal echter niet achterliet, is zijn liefde voor de kettlebellsport: een passie die hij ook heeft doorgegeven aan zijn 12-jarige zoon Binc. Dit weekend werden de heren beide wereldkampioen in Cegléd, Hongarije.

De kettlebellsport, die in Nederland wordt beschreven als een cardioversie van gewichtheffen, omvat verschillende disciplines en tijdsonderdelen. Het belangrijkste element van deze sport is het gebruik van kettlebells, een soort kogel met een handvat. Kettlebells zijn meestal gemaakt van gietijzer en komen in verschillende gewichten, variërend van enkele kilo’s tot tientallen kilo’s. In Nederland is de kettlebellsport nog relatief onbekend, geeft Ferry van de Wal aan. Dat terwijl tijdens de wereldkampioenschappen diverse omliggende landen present zijn.

Ferry en zijn zoon Binc waren afgelopen weekend ook aanwezig in Hongarije. Voor hen stonden twee verschillende wedstrijden op het programma. Ferry, de vertegenwoordiger van Nederland, wist een persoonlijk record te behalen in zijn discipline the snatch, een krachtige oefening waarbij je een kettlebell van de grond naar boven brengt tot boven je hoofd in één vloeiende beweging, waarbij je de snelheid haalt uit je heupen. “Die discipline heb ik één uur lang met een kettlebell van 20 kilo uitgevoerd in de categorie veteranen (40 jaar en ouder). Mijn oude record stond op 776 herhalingen, mijn nieuwe record telt 813 herhalingen. Je mag tijdens de snatch wisselen van hand, maar aan het einde zijn je beide handen kapot”, vertelt Ferry lachend.

Zijn zoon Binc kreeg een andere uitdaging voor zijn kiezen: de pentatlon. Dit is een wedstrijd waarbij vijf onderdelen centraal staan: clean, clean and press, jerk, half snatch en push press. Je doel is om je maximale aantal herhalingen te vinden in een set van 6 minuten van elke oefening, met een herstelperiode van 5 minuten tussen elke set. De netto werktijd bedraagt dus 30 minuten. Je kunt elk gewenst gewicht voor de liften kiezen, en het gewicht kan per lift variëren. Je kunt zo vaak van hand wisselen als je wilt, maar je kunt de kettlebell niet neerleggen. “De variatie aan bewegingen maakt de wedstrijd zwaar. Mijn zoon maakte zijn debuut in deze discipline en ik ben heel trots op het resultaat. In de categorie 10-12 jaar wist hij met gewichten tussen de 6 en 10 kilo 460 herhalingen uit te voeren in totaal en daarmee het kampioenschap te winnen.”

Dat Ferry’s zoon dezelfde sport is gaan uitoefenen als hem, is volgens Ferry puur uit interesse. “Ik heb hem niet gedwongen”, zegt hij lachend. Toen het gezin nog in Kedichem woonde, bouwde Ferry zijn garage om tot sportschuur, waar hij kettlebells van 6 tot en met 46 kilo had staan. Een huis in Helden moest dus aan dezelfde voorwaarde voldoen. “Ik heb zeker gezocht naar een huis waar de mogelijkheden waren om een sportschuur te bouwen. Sinds ik in de schuur train, is Binc mee gaan trainen. Momenteel train ik zo’n tien uur in de week.”

Dat was in het verleden wel anders, geeft Ferry aan. Zijn passie voor sporten ontstond heel wat jaren eerder. Van origine is Ferry namelijk docent LO en kon hij daarnaast zijn energie kwijt in crossfit. “Die sport heb ik twaalf jaar gedaan en aan meerdere wedstrijden deelgenomen. Ik werd echter elke keer derde. Daarom ging ik op zoek naar een andere sport, maar ik wilde iets doen wat wel in de lijn lag van crossfit.” Via een kennis uit Rotterdam kwam Ferry vier jaar geleden uit bij de kettlebellsport. “Net zoals crossfit gaat de kettlebellsport om kracht, maar ook om doorzettingsvermogen. Wat dat betreft ben ik wel wat gewend door crossfit. Tijdens de oefeningen ga je stuk en word je moe, maar ga je door. Vergeleken met crossfit ga je in de kettlebellsport specifiek aan de slag met de kettlebell en varieer je in oefeningen. Toen ik net begon met de sport, trainde ik 20 uur in de week, maar nu begin ik ouder te worden en wil ik me ook graag focussen op mijn gezin.”

Inmiddels heeft Ferry vier wereldtitels en meerdere Europese titels achter zijn naam staan. Tijdens zijn debuut vier jaar geleden wist hij een Nederlands record neer te zetten. Om tot de wereldkampioenschappen te geraken, moet je een bepaalde score halen tijdens de Nederlandse kwalificatiewedstrijden. Ferry hoopt in Nederland de sport ook op de kaart te zetten. “Het is hier klein, terwijl de wereldkampioenschappen in Hongarije zelfs op de nationale tv wordt uitgezonden.”

Ferry’s doel is om in de toekomst een nieuw record neer te zetten. “Ik zou graag in 10 minuten 200 honderd keer willen snatchen met een gewicht van 24 kilo. Dat is in Nederland nog niet behaald. Een ander doel is om in totaal 1.000 herhalingen uit te kunnen voeren.”

Zijn zoon Binc vindt vooral het reizen leuk, geeft Ferry aan. “Zijn doel is om lekker te trainen en hij vindt het vliegen eigenlijk leuker dan de wedstrijd zelf. Ik vind het belangrijk dat hij plezier heeft in de sport en het leuk vindt. Een medaille krijgen is mooi meegenomen.”

Tekst: Jeanine Hendriks

Afbeelding
Afbeelding