Buurtcollege Maas en Peel groeit uit haar jasje: voetbalvelden SV Egchel mogelijke locatie voor school

do 16 nov., 14:26 Algemeen
Afbeelding

Omdat Buurtcollege Maas en Peel uit haar jasje groeit en de huidige noodlocaties te klein worden, is de gemeente naarstig op zoek naar een locatie waar de school zich definitief kan vestigen. Voordat een definitieve locatie gevonden is, zet Gemeente Peel en Maas in op een tijdelijk onderkomen in de vorm van een modulair gebouw op een deel van het voetbalveld van SV Egchel. Voor het ontwerp van het tijdelijke onderkomen vraagt het college een voorbereidingskrediet van 425.000 euro aan de gemeenteraad. De hoop is dat de permanente school ook op deze locatie mogelijk is. De fusieplannen tussen SV Egchel en SV Panningen zijn echter nog niet rond.

Het Buurtcollege Maas en Peel, een innovatieve vorm van voortgezet onderwijs - gestart in het schooljaar 2021-2022 - begon met de verwachting van een jaarlijkse groei van zestig nieuwe leerlingen, een doelstelling die nu al drie jaar op rij wordt behaald. Op dit moment is er zelfs een wachtlijst. De gemeente, verantwoordelijk voor de huisvesting van het Buurtcollege, koos bij de start voor de tijdelijke locatie in het voormalige Groene Kruisgebouw in Panningen en later ook nog voor het vrijgekomen gebouw van basisschool De Pas in Helden. Deze oplossingen voldoen momenteel niet meer aan de hedendaagse eisen van een schoolgebouw en bieden onvoldoende ruimte voor de toekomstige groei.

Vijfhonderd leerlingen

Naar verwachting telt de school in het schooljaar 2028/2029 ongeveer vijfhonderd leerlingen, ruim boven de wettelijke eisen voor een zelfstandige school. Dit resulteert in een huisvestingsopgave van meer dan 3.800 vierkante meter vloeroppervlakte. Om adequaat in deze behoefte te voorzien, is het noodzakelijk om afscheid te nemen van de huidige ‘noodhuisvesting’. Een tijdelijk onderkomen is naar verwachting in het begin van 2025 beschikbaar.

Het college vraagt aan de gemeenteraad een krediet van 425.000 euro voor de ontwerp- en aanbestedingsfase van de tijdelijke huisvesting. In de tussentijd wordt gewerkt aan een definitieve huisvesting van de school. Een permanent schoolgebouw is echter niet op korte termijn te realiseren.

Onderzoek fusie

De versnelling in het fusieproces van SV Egchel en SV Panningen kan wel leiden tot kansen voor het Buurtcollege, als het terrein van SV Egchel aan de westzijde van de Raadshuisstraat permanent vrijkomt. Het onderzoek naar de definitieve locatie voor de fusievereniging PEC loopt momenteel en is naar verwachte afgerond in het eerste kwartaal van 2024.

Na deze afronding zal een besluit worden genomen over de uiteindelijke locatie van het Buurtcollege Maas en Peel. De doelstelling van de gemeente is om de school te laten landen in de buurt van het Bouwens en het Pius Park.

Tekst: Jeanine Hendriks