De Kemp uit Egchel tweede in E-waste race

29 jun. 2023, 10:25 Algemeen
Afbeelding

De leerlingen van De Groenling in Panningen, De Kemp in Egchel en De Diamant in Baarlo hebben afgelopen vier weken meegedaan met de E-waste race. Samen met basisscholen in Horst aan de Maas en Venray is een grote hoeveelheid aan elektronisch afval ingezameld. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners 20.959 oude elektronische apparaten in. Na lange tijd op de eerste plek te hebben gestaan, werd De Kemp uit Egchel uiteindelijk tweede.

De kinderen konden extra punten krijgen als ze e-waste lieten repareren. Om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste race, voerden de kinderen campagne in hun buurt. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten – nagenoeg alles waar een stekker aan of een batterij in moet – online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten. 

Basisschool de Lier uit Venray is met 5.041 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race. In Egchel verzamelden de kinderen 2.784 apparaten. De scholen uit Peel en Maas, Horst aan de Maas en Venray wisten in totaal 20.959 oude elektronische apparaten in te zamelen, dat is meer dan het landelijke gemiddelde van 14.000 items.