Beringse mannenzanggroep Bon Apart geeft jubileumconcert voor 25-jarig bestaan

vr 19 apr, 13:56 Cultuur
Stefan Koopmans
Afbeelding

Mannenzanggroep Bon Apart uit Beringe bestaat 25 jaar. Ter ere van dit jubileum geeft de groep op zondag 21 april een jubileumconcert samen met blaaskapel Kapela Pohoda. Het concert met gratis entree vindt om 13.30 uur plaats in De Wieksjlaag in Beringe.

De mannenzanggroep is opgericht door een aantal oud-carnavalprinsen van Beringe. “We hebben toen een folder rondgebracht in Beringe. Al gauw kwamen er toch een man of twintig op af”, vertelt voorzitter Jo van Horen. “Toen hebben we met veel moeite een dirigente gevonden, Cay Verhoef uit Nederweert. Zij was een jaar of vijf bij ons, maar had toen geen tijd meer. Daarna kregen we Kenny Jansen uit Horst. Nu hebben we al tien jaar een dirigent uit Baarlo, Bert Ramakers. Dat gaat prima.”

Hoogtepunten

Bon Apart bestaat nu 25 jaar. Vlak na de oprichting werd Jo voorzitter van de groep. “Dat heb ik altijd graag gedaan”, zegt hij. “We hebben van alles meegemaakt, waaronder diverse jubilea. Ook hebben we drie revues georganiseerd. We richtten een algemeen bestuur op, naast het bestuur van Bon Apart dat we zelf hadden, om meer draagvlak te krijgen in Beringe.

Met dat bestuur hebben we om de vijf jaar een revue verzorgd. Daarnaast hebben we jarenlang een wafelactie gehouden. Een lid van onze groep had een loods waar de wafelijzers stonden. Elk jaar gingen we op Palmzondag met wafels rond in Beringe, dat was een goede actie.”

Concert

Om het 25-jarig bestaan te vieren, organiseert Bon Apart een jubileumconcert. Van tevoren vieren de mannen het jubileum onderling. “Voor de eigen leden en hun dames organiseren we een aspergebrunch. Hiervoor ga ik donderdagmiddag zelf een kist asperges steken, bij een kennis van me”, lacht Jo. “Een aantal dames maakt daar dan aspergesoep van, met broodjes. ‘s Middags richten we de zaal in en geven we ons concert. We zingen een dertiental liedjes en dan sluit Kapela Pohoda af. Het concert bestaat dus uit zang en blaasmuziek. Op zaterdag is in Panningen ook vaker muziek, daar komt best veel publiek naartoe. Dus ik verwacht dat er aardig wat mensen op ons jubileumconcert afkomen. Het vindt plaats in de Wieksjlaag in Beringe. Dit is een prachtig gemeenschapshuis met een grote bühne en een zaal waar 250 man in kunnen. Hier is altijd van alles te doen.”

Oostenrijks volkslied

Het repertoire voor het concert is al klaar. “We beginnen altijd met ons Bon Apart-lied”, vertelt Jo. “Dit gaat over Napoleon Bonaparte die het kanaal Grand du Nord in Beringe heeft laten graven. De rest bestaat uit oude muziek, moderne muziek, langzame muziek, van alles wat. Het eerste uur zingen wij, na de pauze speelt Kapela Pohoda. Zij sluiten af met het Oostenrijks volkslied en dan zingen wij mee. Dat is een heel leuk slotstuk, een fijn liedje is dat.”

Voor Jo is het concert geslaagd als de zaal vol zit. “Het organiseren en optreden lukt allemaal wel. Als er publiek komt, ben ik echt tevreden”, zegt hij. “Ondanks dat er overal van alles te doen is in deze tijd van het jaar, ben ik ervan overtuigd dat dat gaat lukken.

Tekst: Joëlle van Wissen