Vier scholen uit Peel en Maas nemen deel aan Kinjer-OLS

wo 21 feb, 15:17 Cultuur
Afbeelding

Dit jaar doen vier scholen uit Peel en Maas mee aan het Kinjer-OLS, dat dit jaar plaatsvindt in gemeente Beekdaelen. De deelnemende scholen zijn KC Leef Kessel en KC Eikerwijs uit Kessel-Eik, BS den Doelhof uit Meijel en BS Onder de Linden uit Beringe. In totaal hebben 34 Limburgse scholen zich ingeschreven voor dit evenement.

Dit jaar neemt er een recordaantal van 34 deelnemers deel aan het Kinjer-OLS. Tijdens het evenement, dat op donderdag 27 juni wordt gehouden, strijden de scholen om het ‘Ummeke’. De school met het hoogste aantal punten wint deze prijs en krijgt een ereplaats in de optocht van het Oud-Limburgs schuttersfeest op 7 juli in Beekdaelen.

Het Kinjer-OLS is sinds de eerste editie in 2005 in Wessem enorm gegroeid. Tijdens de optocht, waarbij scholen zich presenteren, worden tegenwoordig 20.000 toeschouwers geteld. Het doel van het Kinjer-OLS is om kinderen kennis te laten maken met de tradities van schutterijen. Daarom wordt elke school tijdens het evenement begeleid door een lokale schutterij, die hen introduceert in de wereld van de schutterijen en de bijbehorende cultuur. Kinderen leren diverse vaardigheden, zoals marcheren, schieten met een luchtdrukbuks en het ontwerpen van kostuums en attributen. Ze oefenen wekenlang om op de dag van het Kinjer-OLS een echte schoolschutterij te vormen.