Animal Rights vraagt om intrekken vergunning Egchel

1 nov 2023, 10:35 Algemeen
Afbeelding

Net als Mobilisation for the Environment heeft Animal Rights bij de provincie Limburg een verzoek ingediend tot het nemen van passende maatregelen door intrekking van vergunde emissieruimte van de natuurvergunning voor de varkenshouderij aan De Horsten 20 (en 17) in Egchel. Animal Rights vraagt ook de gemeente Peel en Maas om de omgevingsvergunning in te trekken.

In 2015 kreeg de varkenshouder uit Egchel toestemming van de provincie om zijn veestapel uit te breiden tot 38.000 varkens. Deze vergunning werd in 2020 opnieuw verlengd, waarmee het totale aantal varkens met ongeveer 25.000 gaat toenemen. Een groep activisten, opererend onder de naam ‘Big Pig City,’ zet zich in om deze uitbreiding te voorkomen. Zij betogen dat dit in strijd is met de huidige stikstofsituatie en de leefbaarheid in Egchel in gevaar brengt. Daar is Animal Rights het mee eens. De dierenrechtenorganisatie vraagt zich af hoe de overheid het op de ene plek toelaat om uit te breiden en elders veeboeren dwingt om te stoppen. Animal Rights wijst de gemeenteraad op het feit dat er op dit moment volop bewegingen gaande zijn in de maatschappij die onder andere gaan over de onwenselijkheid van nog meer megabedrijven en de noodzaak van het inkrimpen van de veestapel. “Dit houdt in dat het nieuwe bedrijf van Rutten op dit moment al niet meer passend is binnen de tijdgeest. Het is daardoor ook maar zeer de vraag of deze ontwikkeling nog wel passend is binnen de goede ruimtelijke ordening. Het intrekken van verleende vergunningen moet onderdeel zijn van het beleid. Zonder een dergelijk beleid kan de natuur niet beschermd worden en kunnen piekbelasters nooit succesvol aangepakt worden”, aldus Susan Hartland, directeur van Animal Rights.

Het bedrijf met 38.000 varkens zal volgens Animal Rights een aanzienlijke stikstofbelasting veroorzaken op de Nederlandse en Duitse Natura 2000-gebieden. “Alle niet gebruikte vergunningen, alle latente ruimte, moet worden bevroren. Er moet een vergunningenstop komen voor veehouderijen.”