Stan Gubbels nieuwe kinderburgemeester van Peel en Maas

27 okt 2023, 11:48 Algemeen
Afbeelding

Stan Gubbels uit Baarlo wordt de nieuwe kinderburgemeester van Peel en Maas. Hij is gekozen uit twaalf kinderen die hebben gesolliciteerd naar deze functie. Stan is 10 jaar en zit in groep 7 van basisschool De Omnibus in Baarlo. Op donderdag 12 oktober verraste burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo Stan en zijn klas met een bezoek aan de school en maakte zij bekend dat Stan de nieuwe kinderburgemeester wordt.

Na de zomervakantie startte de zoektocht naar een nieuwe kinderburgemeester, nadat de vorige kinderburgemeester, Saar Fransen, in het voorjaar afscheid had genomen. Burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo en Saar Fransen riepen kinderen uit groep 7 van de basisscholen in Peel en Maas op om te solliciteren met een vlog. Twaalf kinderen stuurden een vlog in. Van hen gingen vijf kinderen door naar de tweede ronde, zij kwamen op ‘sollicitatiegesprek’ bij de burgemeester en haar adviseurs. Deze ‘commissie’ stond vervolgens voor de moeilijke keuze om uit de enthousiaste kandidaten één kinderburgemeester te kiezen. 

Ontmoeting burgemeester

De keuze viel uiteindelijk op Stan Gubbels. Samen met zijn moeder maakte hij een vlog waarin hij zichzelf voorstelde en vertelde waarom hij graag kinderburgemeester wilde worden. Dat filmpje was volgens de burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo zo uitgesproken dat Stan op sollicitatie mocht komen. De eerste indruk van de échte burgemeester was goed, vertelt Stan. “Ze is heel aardig en open”, zegt hij eerlijk.

Dat hij de burgemeester nog een keer mocht zien, kwam voor Stan als een verrassing. De burgemeester kwam namelijk naar basisschool De Omnibus in Baarlo om Stan te vertellen dat hij is uitgekozen als kinderburgemeester. “Mijn moeder wist het al die tijd al. Voor mij was het echt een verrassing toen zij en de burgemeester de klas in kwamen. Meteen dacht ik: is het echt zo?

Toespraak houden

De kinderburgemeester vertegenwoordigt alle kinderen van de gemeente Peel en Maas en heeft als taak mee op pad te gaan met de echte burgemeester bij bijzondere momenten, zoals de sleuteloverdracht bij de jeugdcarnaval, de uitreiking van een jeugdlintje, de Dodenherdenking, openingen en prijsuitreikingen waar kinderen bij betrokken zijn. Ook mag de kinderburgemeester meedenken over uiteenlopende onderwerpen die kinderen aangaan, zoals spelen, sport en onderwijs. Bij deze activiteiten zal Stan ook regelmatig een toespraak houden. 

Ervaring

Stan geeft aan heel veel zin te hebben in zijn ‘werk’. Ervaring in presenteren heeft hij al enigszins en daarom maakt hij zich niet zo druk om in het middelpunt te staan. “In 2020 was ik kinderbruidegom in het dorp. Ook hebben we elke week op school een sluiting van de week waarin de klas zich moet presenteren voor de hele school. Ik was kortgeleden presentator tijdens de themaweek planeten. Toen heb ik van alles verteld over het heelal.” Volgens Stans moeder heeft hij die presentatiekwaliteiten vooral van zijn vader. “Mijn vader praat ook makkelijk. Van tevoren vind ik het wel even spannend, maar als ik er sta, dan gaat het makkelijk.” In de toekomst hoopt Stan acteur of presentator te worden. “Ik wil heel graag beroemd worden.”

Kinderburgemeester zijn is al een eerste stap. Stan geeft aan vooral benieuwd te zijn naar alles wat op hem afkomt. “Alles is nieuw voor mij. Ik laat het op me afkomen en ga ervan genieten.”

Gezicht zijn voor kinderen

Naast presentaties geven, heeft de kinderburgemeester ook als taak om de kinderraad te leiden. Stan vindt het belangrijk om een gezicht te zijn voor de kinderen van Peel en Maas. Ideeën over wat hij in de gemeente wil bereiken, heeft hij nog niet  Over één ding is hij wel stellig. “Ik vind dat iedereen naar school moet kunnen en wil dat kinderen een stem krijgen.” Als kinderen ideeën hebben, mogen ze die aandragen tijdens de kinderraad. 

Installatie

De kinderburgemeester van Peel en Maas komt uit groep 7 en is gedurende 2 jaar kinderburgemeester, dus tot en met groep 8. Dat wil zeggen dat Stan mag werken met twee verschillende ‘echte’ burgemeesters. Na de periode van twee jaar wordt een nieuwe kinderburgemeester gezocht. De installatie van Stan Gubbels als kinderburgemeester is rond de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, die wordt gehouden op 20 november. Hiervoor wordt nog gezocht naar een geschikt moment.

Tekst: Jeanine Hendriks

Afbeelding