Woonwagenbewoners stappen naar de voorzieningenrechter

4 mei 2023, 08:49 Algemeen
Afbeelding

Al enige tijd demonstreren woonwagenbewoners in de Heldense Bossen tegen het woonwagenbeleid. Ze zijn van mening dat de gemeente meer plekken moet realiseren. Omdat er onlangs na een caravanbrand een noodverordening is ingegaan op het perceel in de Heldense Bossen is het voor de woonwagenbewoners niet mogelijk om op die locatie te demonstreren. Ook geven ze aan dat ze niet bij hun persoonlijke spullen mogen komen. Door naar de voorzieningenrechter te stappen, hopen ze hun rechten weer terug te krijgen.

Vanaf woensdagavond 19 april geldt in een deel van de Heldense Bossen een noodverordening. Aanleiding daarvoor is een caravanbrand een dag eerder waarbij er een ernstig vermoeden is van brandstichting. Omdat het om een bosgebied gaat, is er sprake van een ernstig gevaar voor een bosbrand. “We willen voorkomen dat een gevaarlijke situatie zoals die zich nu voordeed, zich herhaalt. We hebben de noodverordening ingesteld om dit gevaar in te perken, ter bescherming van het natuurgebied en mensen die van dit gebied gebruikmaken”, aldus burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo.

Hekken

Volgens de woonwagenbewoners, die op het perceel demonstreerden, zijn er sinds het ingaan van de noodverordening hekken geplaatst en mogen zij hun eigendommen niet ophalen. “We mogen niet meer bij onze spullen en geen medicatie halen. Als we dit wel doen, zijn we strafbaar. De hekken zijn zonder ons in te lichten geplaatst, dus toen we aankwamen om naar onze demonstratieplek te gaan, stonden we voor een verrassing. We zijn met de gemeente in gesprek gegaan, maar zij weigert op alle fronten om ons de medicatie, dekens en kussens op te laten halen. Daarom stappen we naar de voorzieningenrechter. Er komen drie rechtszaken: één tegen de noodverordening, één tegen het achterhouden van eigendommen en één tegen het ontnemen van het recht op demonstreren. Die rechtszaken zullen volgende week plaatsvinden. De exacte datum is nog niet bekend”, legt Evelien Raaymakers uit.

Andere locatie

Familie Raaymakers geeft aan ook de demonstratie te willen voortzetten. “Gemeente Peel en Maas ontneemt ons het recht om te demonstreren terwijl de rechter ons eerder in het gelijk heeft gesteld. We zouden nog één week in de Heldense Bossen mogen demonstreren volgens de rechter” Volgens Evelien zijn de meeste spullen door de caravanbrand verloren gegaan. Wie de brand heeft veroorzaakt, is voor familie Raaymakers niet duidelijk. “Wij denken dat brand is gesticht door mensen die tegen ons zijn.” Totdat de voorzieningenrechter bepaalt dat de demonstratie door mag gaan, woont het gezin in een nieuwe caravan in de achtertuin van hun woning. “Als we niet meer in het spookbos mogen demonstreren, gaan we op zoek naar een andere plek. Dat wordt waarschijnlijk de plek waar we voorheen ook hebben gedemonstreerd.”

In overleg

Gemeente Peel en Maas geeft aan in gesprek te zijn geweest met de woonwagenbewoners. “De dag nadat de noodverordening was ingesteld, hebben bewoners gevraagd of zij spullen uit de caravans mochten halen. We hebben aangegeven dat dat op dat moment niet mogelijk was. Hierop hebben we afgelopen vrijdag 28 april een reactie ontvangen van de advocaat van de bewoners.

Naar aanleiding van die reactie zijn we nu hierover met de advocaat in overleg. De rechtbank heeft ons in kennis gesteld dat zij een verzoek om een voorlopige voorziening heeft ontvangen”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Tekst: Jeanine Hendriks