De maximumsnelheid op snelwegen moet terug naar 130 kilometer per uur

wo 24 apr, 12:26 Poll
Afbeelding

De vier formerende partijen zijn serieus aan het onderzoeken of de maximumsnelheid overdag weer terug kan naar 130 kilometer per uur. In maart 2020 verlaagde de Nederlandse regering de maximumsnelheid op de meeste snelwegen naar 100 kilometer per uur tijdens de dag, als onderdeel van een pakket maatregelen om stikstofuitstoot te verminderen. Deze verlaging was bedoeld om de luchtkwaliteit te verbeteren en de stikstofcrisis aan te pakken.

Uit onderzoek is echter gebleken dat dit de stikstofuitstoot op papier maar met hooguit 0,2 procent omlaag brengt. Wél een hoognodige 0,2 procent, geeft stikstofminister Van der Wal aan. Voorstanders van de verhoging naar 130 kilometer per uur beweren dat dit de doorstroming op de wegen verbetert en de reistijden verkort, wat essentieel is voor economische activiteit en persoonlijk gemak. Dit is vooral gunstig voor beroepschauffeurs en mensen die voor hun werk veel moeten reizen. Het kan de productiviteit verhogen en economische voordelen bieden.

Tegenstanders wijzen echter op de voordelen van de verlaging, zoals minder verkeerslawaai, lagere emissies en een verhoogde verkeersveiligheid. Onderzoek toont namelijk aan dat lagere snelheidslimieten kunnen leiden tot minder verkeersongevallen en verkeersdoden. Bij lagere snelheden hebben bestuurders meer reactietijd en is de impact bij ongevallen minder ernstig. 

De maximumsnelheid op snelwegen moet terug naar 130 kilometer per uur, wat vindt u?