Elke Limburger telt

22 jun. 2023, 14:15 Politiek
CDA Peel en Maas
CDA Peel en Maas

Dat is de titel van het coalitieakkoord dat afgelopen week door de BBB, VVD, CDA, PvdA en SP in Limburg gesloten is. Als CDA gingen we de verkiezingen in met zorgen over een samenleving waarin we steeds meer tegenover elkaar staan en tegelijkertijd de overheid geen oplossingen met draagvlak meer lijkt te kunnen bieden.

Maar vooral horen wij de zorgen over bestaanszekerheid; of dat nu over de hoge energierekening gaat of klimaatverandering. Zorgen over gebrek aan vrijwilligers of personeel. En of je kinderen wel in de buurt een huis kunnen vinden. In onze sterk vergrijzende samenleving zijn er ook terechte zorgen of iedereen nog wel de juiste zorg kan ontvangen en of je in deze snelle digitale wereld nog wel kunt meedoen.

Als medeonderhandelaar namens het CDA was het de inzet om hierop antwoorden te vinden. Dat gaat onder andere via een groot leefbaarheidsfonds waarmee we de samenredzaamheid van onze inwoners gaan ondersteunen in bijvoorbeeld gemeenschapshuizen en zorghuizen. Er komt meer ruimte voor woningbouw en ook gaan we helpen om de procedures te verkorten. Voor het landelijk gebied komt er een blijversfonds met veel meer nadruk op de innovaties voor boeren die willen blijven. Ook de regeldruk van bijvoorbeeld evenementen willen we aanpakken zodat deze betaalbaar blijven en de vele vrijwilligers gemotiveerd blijven. Kortom, dit akkoord biedt ruimte om er voor elkaar te zijn en weer samen naar oplossingen te zoeken. Nu komt het uiteraard op de uitvoering aan.

Marlou Absil, Statenlid