Kogel door de kerk: provinciebestuur presenteert nieuw coalitieakkoord

15 jun. 2023, 06:52 Algemeen
Afbeelding

Na weken van onderhandelingen zijn BBB, CDA, VVD, PvdA en SP het eens geworden over het nieuwe coalitieakkoord. De partijen presenteerden vrijdag 9 juni de inhoud van het akkoord in Lottum. Drie maanden na de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart is Limburg daarmee de eerste provincie in Nederland die de coalitie rond heeft.

Met de bekendmaking van het nieuwe provinciebestuur mag De BoerBurgerBeweging (BBB) zich voor het eerst onderdeel noemen van het provinciebestuur. BBB behaalde een verpletterende overwinning tijdens de verkiezingen en werd in Limburg de grootste partij. Met tien zetels mag De BoerBurgerBeweging dan ook twee gedeputeerden leveren voor het college. Léon Faassen en Elianne Demollin-Schneiders zullen deze rollen gaan vervullen. De rest van het college zal bestaan uit Stephan Satijn (VVD), Michael Theuns (CDA), Jasper Kuntzelaers (PvdA) en Marc van Caldenberg (SP).

Deze kandidaat-gedeputeerden zullen naar alle waarschijnlijkheid deze maand nog geïnstalleerd worden mits de screening van de kandidaten positief zal verlopen.

Plannen

Eén van de belangrijkste punten in het coalitieakkoord is het streven om te voldoen aan de stikstofdoelstellingen voor 2035. Echter is het kabinet druk bezig met een wetswijzing waarmee de stikstofdoelstellingen al in 2030 behaald moeten zijn.

Toch zal het provinciebestuur niet overgaan op gedwongen uitkopen om de doelen te bereiken.