KC NatuurTalent plaatst speciaal bankje om pesten tegen te gaan

5 okt 2023, 10:15 Algemeen
Afbeelding

Onder het motto ‘iedereen hoort erbij’ werd vrijdag 29 september een kleurrijk bankje geplaats bij KC NatuurTalent in Helden. Leerlingen bedachten twee jaar geleden zelf een manier hoe ze pesten tegen kunnen gaan. Volgens hen zou dat lukken met een speciaal bankje. Een leerling die op dit bankje gaat zitten, vraagt indirect om contact. De bedoeling is dus dat kinderen elkaar helpen en pestgedrag vermeden wordt.

Twee jaar geleden werd in de leerlingenraad van KC NatuurTalent het idee van het bankje geopperd. Destijds was Evi, die inmiddels in groep 7 zit, betrokken bij de verdere ontwikkeling van het idee. “In de klas worden er wel eens stomme dingen gezegd over iemand. Er zijn ook kinderen die niemand hebben om mee te spelen. Daarom hebben we bedacht dat deze kinderen op het bankje kunnen gaan zitten. Zo zien andere kinderen dat deze leerlingen willen spelen, maar niemand hebben”, legt Evi uit.

Geld inzamelen

Om geld in te zamelen voor de realisatie van het bankje werd vorig jaar een wafelactie georganiseerd. Door de enorme vraag naar wafels stonden de leerlingen destijds twee volle dagen paraat om de lekkernijen te bakken. Het leverde een bedrag op van ongeveer 2.000 euro. Het geld is voor een groot deel gegaan naar het materiaal voor het bankje en de verf, maar ook naar de buitenomgeving van de school. Binnenkort zal het buitenplein worden voorzien van een duikelstang, schommel en glijbaan.

Voor en door kinderen

Het bankje is gerealiseerd voor en door de leerlingen, want ook het verven lag in handen van de kinderen. Kay uit groep 5 mocht het zitgedeelte een kleur geven. Hij vindt het een mooi initiatief geeft hij aan. Het ontwerp van de bank is vanuit groep 7 gekomen en het motto ‘iedereen hoort erbij’ kwam uit het creatieve brein van juffrouw Loes. 

Verven

Vinny uit groep 8 is onder andere verantwoordelijk voor het verplaatsen van het bankje. Na de pauze wordt het houten zitplaats namelijk het gebouw in gereden. Dit om aantasting van het materiaal te voorkomen. Vinny hoopt zelf nooit op het bankje te hoeven gaan zitten. Deze week zag hij dat het bankje wel veelvuldig door anderen werd gebruikt. “De kleuters zaten maandag met grote groepen op het bankje. Ik denk dat ze niet goed weten wat precies de bedoeling is, maar vooral denken dat ze er lekker kunnen gaan zitten.”

Eva is ervan overtuigd dat na een paar maanden het doel van het bankje wel duidelijk is binnen de school. Ook zij gaat een steentje daaraan bijdragen, geeft ze aan. “Ik ga kinderen zeker aanspreken die op het bankje zitten, maar misschien niet elke dag. Als iedereen dat af en toe doet, dan is er altijd wel iemand die met een ander wil spelen.”

Tekst en beeld: Jeanine Hendriks