Ilse Grutters van stichting Happy Holiday

10 mrt. 2023, 15:11 Vrijwillig in de spotlights
Afbeelding

Ze zijn het cement van de samenleving: de duizenden verenigings- en clubmensen, die zich het hele jaar door belangeloos inzetten. Veelal opereren ze op de achtergrond. Vaak zijn ze onzichtbaar, maar altijd onmisbaar. HALLO Peel en Maas richt de schijnwerper op deze vrijwilligers, waarvan iedere club, stichting en vereniging er eigenlijk te weinig heeft. Wie zijn deze mensen, en waarom zetten ze zich belangeloos in? Deze week vertelt Ilse Grutters (24) uit Maasbree, als vrijwilliger actief bij stichting Happy Holiday, over haar taken en drijfveren.

Dat Ilse zich ooit in zou gaan zetten voor stichting Happy Holiday, stond in de sterren geschreven. Als kleine meid ging ze aan de hand van vader en moeder al steevast mee, om zich vanuit Maasbree te melden in het Gelderse Wezep. Daar, verborgen aan de rand van de Veluwe, ligt hotel IJsselvliedt. De plek waar stichting Happy Holiday, waarvan haar vader John voorzitter is, vakanties organiseert voor gezinnen waarvan één of meerdere gezinsleden ernstig of terminaal ziek zijn, en bij wie het zelf aan financiële middelen ontbreekt om een vakantie te bekostigen. “Vaak kost de zorg voor het zieke gezinslid al handenvol geld, waardoor deze families simpelweg niet in de mogelijkheid zijn om er eens tussenuit te gaan met het gezin”, legt Ilse uit. “Met Happy Holiday bieden we deze gezinnen de gelegenheid om tóch te kunnen genieten van een vakantie. We nemen de zorg eventjes uit handen en zorgen dat er heel even ergens anders aan gedacht kan worden.”

Als vanzelfsprekend

“Het was eigenlijk vanzelfsprekend dat ik als jong meisje met pap en mam meeging. Daar, op het landgoed van hotel IJsselvliedt, waren ook kinderen, met wie ik kon spelen. Toen ik oud genoeg was, pakte ik zelf ook vrijwillige taken op. Dat ging heel natuurlijk.” Dat een weekje vakantie soms wonderen doet, weet Ilse dankzij haar ervaringen bij Happy Holiday inmiddels als geen ander. “We bieden een plek om tot rust te komen. De zorg voor een terminaal familielid kost vaak heel veel energie. Ook voor de andere gezinsleden. Wij nemen de zorg voor 24 uur over en bieden acht tot tien gezinnen een week vol activiteiten waarmee ze eventjes de gedachten kunnen verzetten.” De activiteiten waarmee gezinnen zich kunnen vermaken, zijn de verantwoordelijkheid van Ilse. “Officieel ben ik sinds een tijdje ‘recreatie coördinator’ van Happy Holiday. In die rol stel ik een programma vol activiteiten samen die de gasten kunnen volgen. Ze kunnen er natuurlijk voor kiezen om hun eigen gang te gaan tijdens hun welverdiende vakantie, maar de activiteiten mogen gratis worden bijgewoond.”

Cowboys en indianen

Ilse hangt de activiteiten steevast op aan een zelfverzonnen thema. “Cowboys en indianen, tijdreizen, sprookjes uit 1001 nacht, noem maar op. Het hotel bevindt zich op een gigantisch landgoed, dat veel mogelijkheden biedt. Daardoor kan ik vrij makkelijker variëren.” Stichting Happy Holiday ontvangt twee weken per jaar gezinnen die hard toe zijn aan een vakantie bij Hotel IJsselvliedt. “Die weken blokkeer ik direct in mijn agenda zodra ze vaststaan”, zegt Ilse. “Het kwam in het verleden een keertje niet goed uit, waardoor ik er een bepaalde week niet bij kon zijn. Daar heb ik echt ontzettend van zitten balen. Sindsdien zorg ik dat ik altijd kan.” Nu ze een coördinerende taak heeft als vrijwilliger, kan ze ook niet meer anders. Dat het hotel niet naast de deur ligt, vormt daarbij geen belemmering. “Een aantal jaren heb ik een ondersteunende rol gehad op het gebied van recreatie, maar sinds kort ben ik hoofdverantwoordelijke. Mijn taken kan ik veelal via internet en de telefoon uitvoeren. Dat is handig, want het hotel bevindt zich in Wezep, net onder Zwolle. Toch een stukje rijden vanuit Maasbree.”

Een band opbouwen

De doelgroep waar Happy Holiday zich op richt, gezinnen waarvan één of meerdere leden ernstig of terminaal ziek zijn, maakt het ook wel eens zwaar, zo geeft Ilse aan. “Je leert gezinnen in korte tijd goed kennen. Een tijdje terug kwam het nieuws dat een kindje, dat met zijn gezin een aantal keren gebruik heeft gemaakt van Happy Holiday, was komen te overlijden. Dat kwam wel ontzettend bij me binnen. Ik schrok gigantisch van dat nieuws en heb er wel eventjes mee rondgelopen. Door er veel over te praten kun je het een plek geven, maar toch maakt dat het lastig. Je hebt samen toch een bepaalde band opgebouwd en herinneringen gemaakt.” Desondanks hoopt Ilse, in navolging van haar ouders, zich nog jarenlang vrijwillig in te mogen zetten voor de stichting. “Ik zou het enorm gaan missen, mocht dat niet zo zijn. Het is voor mij vanzelfsprekend om mijn vakantiedagen op te offeren voor een weekje met deze gezinnen. Daar denk ik eigenlijk niet eens meer bij na.”

Of Ilse zich inderdaad nog jaren op deze manier in mag zetten voor gezinnen die het goed kunnen gebruiken, is deels afhankelijk van de gulheid van derden. “We zien nu wel dat het aantal sponsoren en giften, waar we volledig van afhankelijk zijn, langzaam terugloopt”, uit ze haar zorgen. “We hebben een harde kern van zo’n tien vrijwilligers die er iedere keer bij zijn. Ook het bestuur bestaat volledig uit vrijwilligers. We vullen het team aan met stagiaires die een opleiding in de richting van zorg of recreatie doen. Maar natuurlijk zijn er ook kosten aan verbonden. Die proberen we te dekken met sponsoring en donaties.” Middels de website, www.stichtinghappyholiday.nl kan een donatie worden gedaan. “Die zorgen ervoor dat we gezinnen die het hard nodig hebben ook de komende jaren een fijne week kunnen bieden. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.”

Een onmisbare vrijwilliger binnen uw vereniging of stichting opgeven voor deze rubriek? Stuur een e-mail naar redactie@hallopeelenmaas.nl onder vermelding van ‘Vrijwillig in de spotlights’.