Herdenking Indiëgangers in klooster Lazaristen

vr 12 apr, 11:40 Cultuur
Afbeelding

Het klooster der Lazaristen in Panningen opent op donderdag 9 mei, Hemelvaartsdag, zijn deuren voor een herdenking van de Indiëgangers uit Peel en Maas. Dit gebeurt met een scala aan activiteiten.

Rond 1950 moesten meer dan honderd jonge mannen uit de toenmalige gemeente Helden in het latere Indonesië de door Nederland gewenste orde gaan handhaven. Ook veel paters van de Lazaristen uit Panningen zijn naar Indonesië gegaan, vaak als missionaris en soms als aalmoezenier.

Op Hemelvaartsdag is er in en bij de Kapel van de Lazaristen een tentoonstelling waarin deze jonge mannen en paters een gezicht krijgen aan de hand van foto’s en documenten. Later dit jaar zal deze expositie gaan rondreizen in de gemeente Peel en Maas.

De Kapel verandert in een podium waarop een mix van Indonesische dansen en traditionele klederdrachten wordt getoond om iets te proeven van de kleurrijke Indonesische cultuur. In de Montgomeryzaal is een verzameling van interviews, foto’s en films te bekijken, verzorgd door Omroep P&M. Tevens zijn er in deze zaal fotoalbums, allerlei documenten en artefacten te zien.

Heemkundevereniging Helden behoort ook tot de aanwezigen en brengt in een speciale uitgave van De Moennik dit immateriële erfgoed onder de aandacht. Buiten is er een flinke boekenmarkt. Ten slotte hopen de paters met een rommelmarkt veel spullen die ooit waren opgeslagen op hun zolders een nieuwe bestemming te geven. De  opbrengsten van beide markten zijn bestemd voor een goed doel. De manifestatie vindt plaats van 13.00 tot 17.30 uur.