Concert drie blaaskapellen onder leiding van één dirigent

zo 7 apr, 07:56 Cultuur
Afbeelding

Het komt zelden voor dat bij een concert de gehele middag onder leiding staat van één dirigent. Zondag 28 april is dit het geval als Jos van de Rijt in Bakel drie blaaskapellen dirigeert die hij onder zijn hoede heeft. Tot de deelnemers behoort een aantal muzikanten uit Peel en Maas.

Jos van de Rijt (66) uit Deurne is een dirigent met passie die muzikanten tijdens de repetitie achter de vodden zit. Hij neemt geen blad voor de mond en verwacht van alle muzikanten het uiterste. Van de Rijt promoot met name de moderne componisten van het Böhmisch-Mährische genre.

De blaaskapellen die op 28 april optreden en alle drie onder leiding staan van Van de Rijt zijn: Die Zwei Dörfer, Blaaskapel Brabant en de Aalander Muzikanten.

Blaaskapel Die Zwei Dörfer ontstond in 1993 toen Die Lustigen Dorfsfreunde uit Neerkant en De Tesnuzzikke uit Meijel samengingen. Het repertoire bestaat voornamelijk uit Egerländer muziek en karakteristieke muziek uit Tsjechië, Moravië en Oostenrijk.
Blaaskapel Brabant werd opgericht in 2008. Ze speelt een breed repertoire met Moravische, Böhmische en Egerländer muziek. Veel ruimte is er ook voor evergreens, musicals, operettes en André Rieu-achtige en andere semi-klassieke sfeermuziek. Jos van de Rijt heeft sinds 2021 de muzikale leiding over Blaaskapel Brabant.

De Aalander Muzikanten uit Bakel zijn in 1960 opgericht. Deze blaaskapel heeft een volwaardige Egerländer bezetting met onder meer een zanger en zangeres. Ze speelt polka’s, walsen, potpourri’s, marsen, schlager- en feestmuziek.

Het concert op 28 april vindt plaats in café-zaal ’t Viltje, Dorpstraat 22 in Bakel en duurt van 13.30 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.