Nieuw leven in Toeristisch-recreatief Platform Peel en Maas: motto wordt ‘Genieten van goeie grond’

30 nov 2023, 09:35 Algemeen
Afbeelding

Het nieuwe bestuur van het Toeristisch-recreatief Platform Peel en Maas heeft, mede op verzoek van de gemeente, de handschoen opgepakt om Peel en Maas als toeristische plek op de kaart te zetten. Dit heeft zich vertaald in een lokale visie waarin het motto ‘Genieten van goeie grond’ naar voren komt. De gemeente Peel en Maas maakt structureel 185.000 euro vrij om het Toeristisch-recreatief Platform Peel en Maas daarin te ondersteunen.

Tien jaar geleden ontstond het Toeristisch-recreatief Platform Peel en Maas, maar door de jaren heen bloedde de club dood. In 2022 werd opnieuw de handschoen opgepakt en werd er nieuw leven in het bestuur geblazen. In oktober 2022 heeft een bijeenkomst plaatsgevonden met zo’n zestig ondernemers uit de sector, die allen input konden geven tot het ontwikkelen van een nieuwe visie voor de recreatieve en toeristische sector in Peel en Maas. Allen waren ze het met elkaar eens dat de sector nog beter uitgedragen kan worden. Zij hebben toen aangegeven de waarde van collectiviteit in te zien, voor de reeds in de gemeente aanwezige gast of inwoner een overzicht te bieden in het aanbod én binnen de gemeente meer synergie na te streven. 

Om tot een nieuwe visie te komen, zijn de trends en ontwikkelingen in de sector bestudeerd, maatschappelijke ontwikkelingen en transities in kaart gebracht, ondernemers en experts geïnterviewd én hebben er gesprekken plaatsgevonden met vertegenwoordigers van de natuur, het buitengebied en de dorpskernen van Peel en Maas. “Tot nu toe wordt de promotie van de dag- en verblijfsrecreatie uitgevoerd door regionale marketingbureaus, Visit Noord Limburg en Limburg Marketing. Deze uitvoering is te versnipperd en werkt niet efficiënt. Daarom ligt nu de vraag voor hoe we op lokaal niveau onze gemeente kunnen promoten. Ook de kleine ondernemer moet aan zijn trekken komen en kansen krijgen”, legt voorzitter Wil van Oosteren uit.

In de visie van het platform valt echter te lezen dat er wordt afgestapt van uitsluitend promotie. De lokale ondernemers willen meer verbinding en samenwerking en daarin gaat het platform faciliteren. “De focus ligt op onze eigen inwoners. We willen verschillende stuurgroepen opzetten die projecten gaan leiden.

De thema’s die hierbij worden besproken zijn recreatie en natuur, agrotoerisme, beleefbare dorpskern, ondernemerschap en personeel, verduurzaming, vermarkting en verhalen. Goeie grond wordt de rode draad in de projecten.”