Horecavergunningen Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken

16 okt 2023, 13:48 Algemeen
Afbeelding

De burgemeester van de gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt in Baarlo ingetrokken. Dit betekent dat de horeca op het vakantiepark niet meer in gebruik mag zijn. Aanleiding voor de intrekking is een onderzoek op grond van de Wet Bibob.

De procedure om de vergunningen in te trekken loopt al enige tijd. Op 4 augustus 2023 is aan Oostappen Vakantiepark De Berckt het voornemen verstuurd om de vergunningen in te trekken. Oostappen Vakantiepark De Berckt kon daar een zienswijze (reactie) op indienen. Deze zienswijze is ingediend, maar heeft geen aanleiding gegeven om tot een ander besluit te komen. Hierop zijn de vergunningen definitief ingetrokken. Het besluit is op vrijdag 13 oktober 2023 verzonden. Tegen dit besluit kan bezwaar en vervolgens beroep en hoger beroep worden ingesteld.

Reactie burgemeester

Burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo: “Dit besluit kan voor Oostappen Vakantiepark De Berckt niet als een verrassing komen. De procedure loopt al zo’n twee maanden en bovendien zijn ook in andere gemeenten de horecavergunningen voor vakantieparken van de Oostappen Groep ingetrokken vanwege de Wet Bibob.”

Omgevingsvergunning

Gemeente Peel en Maas heeft eerder een omgevingsvergunning geweigerd die door Oostappen Vakantiepark De Berckt was aangevraagd voor de bouw van chalets voor de huisvesting van arbeidsmigranten op de locatie tegenover het vakantiepark. De uitkomsten van het toen gehouden Bibob-onderzoek geven ook aanleiding om de horecavergunningen in te trekken.

Wet Bibob

De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob) is in het leven geroepen om overheden te beschermen tegen het (onbewust) faciliteren van criminele activiteiten. Bij een aanvraag voor onder andere omgevingsvergunningen bouwen en milieu of horecavergunningen kunnen overheden onderzoeken of ze te maken hebben met een integere partij die niet in relatie staat tot strafbare feiten. Als er een (ernstig) gevaar dreigt dat een vergunning wordt misbruikt, kan de bevoegde overheidsinstantie de aanvraag weigeren of een verleende vergunning intrekken. Om de mate van gevaar te bepalen, kan advies worden gevraagd aan het Landelijk Bureau Bibob. Dat heeft de gemeente Peel en Maas gedaan.