Buurtbewoners geen vertrouwen in handhaving bij arbeidsmigrantenhuisvesting op Lorbaan 4 in Grashoek

5 okt 2023, 10:15 Algemeen
Afbeelding

Hoe wordt er gehandhaafd bij de huisvestingslocatie voor arbeidsmigranten op Lorbaan 4 in Grashoek? Die vraag stond maandag 2 oktober centraal tijdens de hoorzitting van de bezwarencommissie. Twee bezwaarmakers hebben zich verzet tegen het besluit om een exploitatievergunning te verlenen voor de huisvestingslocatie van tachtig arbeidsmigranten op Lorbaan 4 in Grashoek. Bezwaarmakers geven aan zich zorgen te maken over de veiligheid in de buurt. De buurt telt in de omgeving meer arbeidsmigranten dan inwoners.

Een hoorzitting eerder stond de vergunning voor de huisvestingslocatie al ter discussie. Op de locatie waar voorheen nertsen werden gehouden, wil eigenaar Van Deurzen tachtig arbeidsmigranten huisvesten, zodat ze elders kunnen gaan werken. Volgens de bezwaarmakers was de vergunning onterecht door de gemeente verleend, omdat de plannen niet binnen het huisvestingsbeleid passen. Ze werden in het gelijk gesteld door de bezwarencommissie, maar het college legde alsnog het advies naast zich neer. Dit omdat het beleid moet worden aangepast. De gemeenteraad stelt op dinsdag 10 oktober echter pas de kaders vast.
Eén van de bezwaarmakers geeft aan door het vorige proces geen vertrouwen te hebben in een goede afloop in het huidige vraagstuk dat voorligt. “Hoe wordt er omgegaan met wangedrag van de arbeidsmigranten in de weekenden en avonduren als ze niet aan het werk zijn? Wordt er gehandhaafd?” In de hoorzitting gaf Van Deurzen aan dat buurtbewoners naar hem toe kunnen gaan wanneer ze overlast ervaren. Als een arbeidsmigrant zich echt niet aan de regels houdt, wordt hij door de eigenaar zelf naar een hotel gebracht. Steekproefgewijs zal ook de gemeente een vinger aan de pols houden bij overlastmeldingen.

Een ander punt waarover de bezwaarmakers vallen is het gebrek aan goede voorzieningen voor alle arbeidsmigranten in de omgeving. Huisartsenpraktijken geven aan geen nieuwe patiënten aan te nemen. Volgens Van Deurzen brengt hij de zieke arbeidsmigranten zelf naar Venlo waar ze naar een huisarts kunnen die werkt met Poolse werknemers. Volgens één van de bezwaarmakers is dat een kwalijke zaak. “Deze tachtig arbeidsmigranten zijn dus afhankelijk van hun huurbaas of ze naar de dokter kunnen. In het geval van een werkgever die arbeidsmigranten huisvest op het eigen terrein en ze in dienst heeft, is er belang bij dat deze werknemers naar een dokter kunnen. Een huisbaas heeft er geen voor- en nadeel bij. Het enige nadeel is dat het hem geld kost, dus waarschijnlijk brengt hij deze kosten in rekening bij de arbeidsmigranten. Een huisbaas kan dus gebruikmaken van zijn machtspositie en dan is er geen sprake van een vrije keuze in medische zorg.”

Rechter

Volgens de buurtbewoners is het dorp niet berekend op zo’n groot aantal arbeidsmigranten. De bezwaarmakers geven daarom aan te strijden tot aan het hoogste gerechtshof. “Deze kwestie draait om geld, er spelen andere belangen bij het verlenen van deze vergunning. Wij laten het er niet bij zitten.”

Tekst: Jeanine Hendriks

Archieffoto