Vijf jaar In Kepèl: voor en door het dorp

29 sep 2023, 08:40 Algemeen
Afbeelding

Het Panningse gemeenschapshuis In Kepèl viert dit jaar haar 5-jarig bestaan. Het door een burgerinitiatief opgezette gemeenschapshuis trekt dagelijks vele bezoekers. De betrokkenheid is hoog, en dat is ook te merken uit het feit dat In Kepèl volledig draait op een kleine 120 vrijwilligers. Om deze mijlpaal te vieren, wordt er op zaterdag 7 oktober een open huis georganiseerd, waar vrijwilligers en gebruikers laten zien wat voor activiteiten zij verzorgen in het gemeenschapshuis en wat dit voor ze betekent.

Ondanks dat In Kepèl in de afgelopen vijf jaar een enorme toeloop in gebruikers kent, heeft de weg hiernaar toe én het realiseren van het concept wel wat voeten in aarde gehad. “We zijn vanaf nul begonnen. Dit gebouw fungeerde vroeger als huishoudschool”, legt bestuurslid Peter Janssen uit. “Nadat deze school in andere gebouwen werd gevestigd, werd dit gebouw door de gemeente toegekend aan de welzijnsstichting Vorkmeer.” 

Er waren hier heel veel verenigingen die geen vast honk hadden, dus we hebben onderzocht wat de precieze behoefte van dorpsinwoners was

De functie van de Vorkmeer veranderde en er werd door de gemeente de vraag neergelegd: ‘op welk vlak zou dit gebouw de Panningse gemeenschap van dienst kunnen zijn?’ Peter, die destijds voormalig overbuurman van het gebouw was, werd samen met drie andere buurtbewoners benaderd om een mogelijke herbestemming te onderzoeken. “Panningen was de enige kern waar geen gemeenschaps- of buurthuis was”, geeft hij aan. “Er waren hier heel veel verenigingen die geen vast honk hadden, dus we hebben onderzocht wat de precieze behoefte van dorpsinwoners was.”


Vrijwilligersinzet

Na een aantal bijeenkomsten kwam naar voren dat vrijwel alle clubs een plek zochten waar ze hun eigen activiteiten onder één dak konden houden. “De gemeente gaf direct aan dit burgerinitiatief te willen steunen en verstrekte een subsidie van 850.000 euro. Dit bedrag hebben we middels fondswerving en subsidies nog aan weten te vullen.” 

Na een verbouwing, waarbij heel Panningen en bewoners uit omringende dorpen de handen uit de mouwen staken, zag In Kepèl het levenslicht. Dit is ook wat het gemeenschapshuis uniek maakt; het draait volledig op vrijwilligers. “We werken met 120 vrijwilligers die onder andere helpen in de ruimtes, met de bardienst en in de tuin”, legt Peter uit. “De coördinatie van dit geheel ligt bij onze vaste beheergroep. In het begin rees de vraag: ‘zetten we hier een commerciële beheerder in of niet?’ Juist om de opbrengst binnen het gemeenschapshuis te houden, ontstond het idee om het beheer binnen de vrijwilligers te houden. Dit gaat ontzettend goed en we krijgen hier veel complimenten over. Hierdoor draaien we al vijf jaar lang positief. Elke vrijwilliger krijgt een bijdrage voor zijn werkzaamheden, maar kan er ook voor kiezen dat het bedrag naar de eigen vereniging gaat waardoor in veel gevallen de eigen contributie niet of nauwelijks verhoogd hoeft te worden.” 

Heel Panningen vindt inmiddels haar weg naar het gebouw. Naast dat verenigingen hier samenkomen, is er ook voldoende aanloop van mensen die gezellig een drankje willen doen of even willen biljarten of darten. Doordat er goed gedraaid wordt, kan er regelmatig geïnvesteerd worden in het gebouw. “Zo hebben we een nieuwe bühne, nieuwe verlichting, airco en nieuwe beamers in de zalen. Het is fijn dat dit mogelijk is.”

Extreme groei

Het mooiste aan de afgelopen vijf jaar is volgens Peter de enorme groei aan activiteiten die er plaatsvinden in het gemeenschapshuis. “Soms moeten we zelfs ‘nee’ zeggen”, vertelt Peter. “De eerste dameszitting van Panningen vond hier plaats. Dit was zo’n mega succes dat we het bijna niet konden huisvesten. Inmiddels vindt deze zitting plaats in DOK6, maar ze zijn hier gestart en dat was erg mooi.” 

Ook de taalcursus voor statushouders uit de gemeente vindt plaats bij In Kepèl. “De lessen zijn boven, maar in de pauzes kwamen de statushouders naar beneden en was er veel contact met andere gebruikers. Dit draagt ook weer bij aan de integrering. Tijdens de laatste les zijn ze met leden van verenigingen gaan darten en biljarten, het is bijzonder om die verbinding te zien. Iedereen is immers welkom.” Dat gegeven is volgens Peter wel een uitdaging. “We zouden ontzettend graag meer jeugd hier zien, maar zijn er tot nog toe niet in geslaagd dit te laten gebeuren.” 

Wat betreft de toekomst hoopt het bestuur ervoor te zorgen dat In Kepèl zo goed blijft draaien als het momenteel doet. “Waar we wel nog extra aandacht aan willen besteden is het aantrekken van meer verschillende culturen en achtergronden”, geeft Peter aan. “Het zou mooi zijn om met verschillende mensen van verschillende entiteiten iets te ondernemen. Tot nu toe is dit nog niet gelukt, maar wellicht in de toekomst.”


Feest

Op zaterdag 7 oktober is het zo ver: dan wordt er uitgebreid stilgestaan bij het 5-jarig jubileum van In Kepèl. “We organiseren een open dag waarbij alle gebruikers zichzelf kunnen presenteren, maar er zijn ook allerlei verschillende activiteiten door het hele gebouw. Alle inwoners van Peel en Maas kunnen hier een bezoekje brengen, rondkijken en vragen stellen. We kijken er in ieder geval ontzettend naar uit en iedereen is welkom tijdens deze dag”, sluit Peter af.

Tekst en beeld: Floor Velthuizen