Mark Schmitz uit Kessel

27 sep 2023, 12:45 Geplukt
Afbeelding

Hij is opgegroeid in Herkenbosch, maar verliet het dorp voor de liefde. In Kessel heeft hij sinds drie jaar zijn tweede thuis gevonden en hij is volop bezig om in Peel en Maas het verenigingsleven te leren kennen. Na een carrièreswitch te hebben gemaakt, staat hij in Kessel bekend als meester Mark. Deze week wordt Mark Schmitz (32) geplukt.

Mark groeide samen met zijn broer en ouders op in Herkenbosch waar hij genoot van het verenigingsleven. Hij raakte gehecht aan het dorp, onder andere doordat hij vrijwilligerswerk deed bij Jong Nederland en sportte bij de voetbalclub. Toen hij zijn huidige vriendin Tessa leerde kennen via een datingsapp, veranderde dat. Samen kochten ze midden in de coronaperiode een huis in Kessel, het dorp waar Tessa vandaan komt. “Tessa heeft een tijdje bij mij gewoond in mijn huurappartement in Herkenbosch, maar zij wilde graag terug naar haar dorp. Ik had daar geen moeite mee. We deden een bod op het huis en dat werd meteen geaccepteerd.”

Een verbouwing midden in coronatijd volgde. Dat was volgens Mark geen makkie. Ook het integreren in Kessel liep op dat moment lastig. “Alles lag natuurlijk stil, dus mezelf bij een vereniging aansluiten was moeilijk. Kessel is een hecht dorp en je komt als buitenstaander moeilijk ertussen. In het begin heb ik het verenigingsleven van Herkenbosch wel gemist.” Via een vriend van Tessa kwam Mark uiteindelijk terecht bij Jong Nederland Helden. Daar draait hij inmiddels twee jaar een groep. “Ik ben al mijn hele leven met kinderen bezig. Toen ik in Kessel kwam wonen, probeerde ik het vrijwilligerswerk bij Jong Nederland in Herkenbosch te onderhouden, maar door de afstand werd dat toch lastig. Daarnaast wilde ik graag in mijn nieuwe omgeving mensen leren kennen. En dat is inmiddels gelukt.”

Dat komt ook deels door de carrièreswitch die Mark maakte. Nu hij is gaan werken in het onderwijs, staat hij bekend als meester Mark en wordt hij herkend door ouders van de kinderen. Van jongs af aan had hij de droom om meester te worden, maar door een tragische gebeurtenis in zijn leven is die wens nooit eerder uitgekomen. Mark verloor net nadat hij de opleiding helpende zorg en welzijn startte, zijn toenmalige vriendin Marinka door een ongeluk. Zijn leven stond op dat moment op zijn kop, waardoor hij besloot te stoppen met studeren en zich te richten op werk. “Ik belandde toen in de horeca en daar ben ik uiteindelijk tien jaar blijven plakken. Ik begon in de horeca in het Outlet in Roermond, werkte later bij restaurant De Boei in Asselt, maar besloot, vanwege de werktijden, toch weer in het Outlet aan de slag te gaan. Dat was flink aanpoten. Ik heb een leuke tijd gehad bij het Outlet en veel geleerd, maar ik wilde nu toch voor mezelf kiezen. En ook Marinka trots maken.”

Zijn schoonfamilie gaf hem het laatste zetje om zich om te laten scholen. “Meerdere familieleden van Tessa werken in het onderwijs en daardoor begon het bij mij ook te borrelen.” Inmiddels is hij een combinatie opleiding gestart. Mark laat zich zowel omscholen tot onderwijsassistent als pedagogisch medewerker. “In het onderwijs is het bijna onmogelijk om fulltime te werken en nu ik de opleiding tot pedagogisch medewerker volg, kan ik ook bij de BSO aan de slag. Doordat ik in Kessel werk, kan ik wandelend of met de fiets naar het werk. Dat is toch wel heel fijn. En ik stink niet meer naar frietvet na het werk.” Naast dat hij zich heeft aangesloten bij Jong Nederland, besloot Mark ook te gaan sporten in Kessel. Twee weken geleden maakte hij zijn debuut bij de voetbalclub. Volgens Mark leeft hij voor deze sport.

“In Herkenbosch heb ik ruim twintig jaar gevoetbald. Naast dat ik zelf de sport beoefen, volg ik het sportnieuws en ga ik regelmatig naar wedstrijden. Ik ben eigenlijk 24/7 met voetbal bezig. Dat heb ik van pap meegekregen. Samen gaan we ook regelmatig naar een voetbalwedstrijd, we zien dat als een vaderzoonmoment.”

Mark is niet alleen op de sportvelden te vinden, maar ook in de sportschool. In 1,5 jaar tijd is hij namelijk 34 kilo afgevallen. Een prestatie die hij onder begeleiding heeft kunnen doen. “Ik was al 25 kilo afgevallen, toen ik via een Facebookactie destijds één jaar lang gratis sporten won. Onder begeleiding van een personal trainer en voedingsexpert zijn de laatste kilo’s eraf gevlogen. De eerste kilo’s gingen het snelste eraf. Nu ben ik al een jaar stabiel, maar mijn doel is om nog 5 tot 10 kilo te verliezen. Maar dat ik al 34 kilo kwijt ben, maakt me heel trots.”