Eerste Underwater Target Shooting training in Nederland door Duikclub ‘The Bubblemates’

2 feb 2024, 14:50 Zwemmen
Afbeelding

Duikclub ‘The Bubblemates’ uit Panningen organiseerde op woensdag 24 januari als eerste in Nederland een ‘Underwater Target Shooting’ les in het zwembad bij Laco Peel en Maas. Dit vanwege de inzet van Roy Vercoulen, enthousiaste duiker en freediver. Hij heeft zich het afgelopen halfjaar ingespannen om deze innovatieve sport naar Nederland en naar de club te brengen. 

Underwater Target Shooting combineert de vaardigheden van freediven met precisieschieten, waarbij deelnemers onder water met speciaal ontworpen speer op doelen schieten. Deze sport vereist een uitstekende controle over ademhaling en stabiliteit onder water. “We zijn een club met een aantal fanatieke freedivers, en om dit ook in het winterseizoen, als je in het binnenwater (zwembad) zit, uitdagend te houden, wilden we de sport graag deze kant op halen”, legt Roy Vercoulen uit.

Na veel contact met verschillende experts over de hele wereld, is het gelukt om Gilles Heinemann, een vooraanstaande deelnemer aan het WK Underwater Target Shooting 2024, naar Panningen te halen. Heinemann zal persoonlijk de eerste lessen verzorgen en zijn expertise delen met een aantal leden van ‘The Bubblemates’. “We hadden de sport nog nooit eerder gedaan, afgelopen woensdag was de eerste keer. Het was een erg toffe training waarbij we de basis geleerd hebben. De komende periode komt Gilles Heinemann vaker langs zodat we meer gevorderde worden in de sport en ook ons eerste brevet erin halen.”

Na deze eerste les is het de ambitie van ‘The Bubblemates’ om Underwater Target Shooting verder binnen de club te integreren, inclusief met maken en aanschaffen van eigen materialen en regelmatige trainingen. “Vanaf dan kunnen we ook andere mensen laten kennis maken met de sport. De les is erg goed ontvangen.

Ook de leden die nog niet meededen met de training hebben een keer mogen oefenen, wat zorgde voor erg enthousiaste reacties.”

Afbeelding