Judoka Mark van Dijk met hulp van crowdfunding naar Chinees toernooi

do 27 jul., 09:22 Judo
Afbeelding

Mark van Dijk uit Egchel heeft middels een crowdfunding geld bij elkaar gesprokkeld om deel te kunnen nemen aan de World Univerity Games in China, waar van vrijdag 28 juli tot en met dinsdag 8 augustus wereldkampioenschappen voor studenten plaatsvinden. Het evenement is een multisportcompetitie waarin 10.000 sporters van over de hele wereld deelnemen en verblijven in een soort Olympisch dorp. Judoka Mark is erg enthousiast over deze kans om zijn talent te tonen en zijn vaardigheden te meten.

De financiering voor zijn reis, inclusief vliegtickets, verblijf en visum, verloopt niet zoals bij traditionele wedstrijden. Normaal gesproken zouden de kosten gedekt worden door de judobond, maar aangezien dit evenement buiten het reguliere programma valt, begon Mark een crowdfundingcampagne. Hij zocht steun van mensen en organisaties die willen bijdragen aan zijn reis. Het streefbedrag van 2.000 euro is inmiddels behaald, het overtollige bedrag steekt Mark in zijn judocarrière. 

Dit kampioenschap biedt hem de kans om te zien waar hij op dit moment staat als judoka. De spanning is voelbaar, aangezien het niveau van het deelnemersveld bij dit wereldkampioenschap zeer hoog is. “Om me optimaal voor te bereiden, heb ik de week voor het evenement ingepland om te trainen en te acclimatiseren.” Op zondag staat de weging op de planning en op maandag 31 juli vindt het individuele toernooi plaats. Hoewel de druk om te presteren groot kan zijn, beschouwt Mark dit evenement ook als een leuke bijkomstigheid. “Hier hangt niet te veel vanaf, en het wordt niet gezien als een officiële wedstrijd.” Dit geeft hem de kans om te genieten en zichzelf verder te ontwikkelen als judoka. Op de lange termijn heeft Mark ambitieuze doelen. Hij hoopt binnen twee jaar wereldkampioen te worden en op de lange termijn wil hij deelnemen aan de Olympische Spelen.