Pollbespreking

Mentale gezondheid zou vak moeten zijn op school

Suïcide is de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren onder de 30 jaar. Ondanks dit gegeven heerst er nog altijd een taboe op dit onderwerp. Om het thema suïcide onder jongeren bespreekbaarder te maken, staat sinds maandag 8 tot en met maandag 22 april kunstproject ‘Stille Strijd’ in Horst. Het gigantische beeld heeft het doel het taboe op depressie en zelfdoding onder jongeren doorbreken en het gesprek erover op gang brengen. Maar is het niet belangrijk om hier nog vaker bij stil te staan door er op school meer aandacht aan te besteden?

Eef De Bruijn vindt dat er meer aandacht voor de jongeren moeten zijn en er meer ingespeeld moet worden op hun passies en waar zij warm van worden. "Dit in plaats van een vast programma af te draaien wat bij hen saai overkomt en hen dus niet aanspreekt. Ze worden vanaf hun vierde levensjaar al geleerd om stil te zitten, hun mond te houden en wat al niet meer aan regels wordt ingeprent. Als ze zich gezien voelen, denk ik dat er ook minder depressieve en suïcidegevoelens op zullen komen. De jeugd moet teveel aan regels voldoen van thuis, op school en in het verkeer, ze kennen zo totaal geen vrijheid. Geen wonder dat ze zo gemaakt worden. Het is een harde wereld tegenwoordig waar het vaak aan onvoorwaardelijke liefde ontbreekt."


Maanhart denkt dat scholen al het verschil (kunnen) maken door de normen en waarden met kinderen te bespreken. "Ik zie mooie voorbeelden in het nieuws van scholen die dit op leuke, kindgerichte manieren aanpakken. Je basis van zelfvertrouwen en omgaan met je eigen emoties en gevoel leren kennen en bespreken is waar jij je hele leven profijt van hebt. Leraren zijn pedagogisch opgeleide mensen, die zeker wel weten hoe je met kinderen om moet gaan."